Szerző: Koi Tamás

2024. április 10. 13:03

Befutottak a Google új adatközponti CPU-i

Bejelentette új, adatközpontokba szánt, saját fejlesztésű rendszerprocesszorát a Google, melyet továbbra is kizárólag a cég felhőszolgáltatásán keresztül lehet majd igénybe venni.

A Cloud Next 2024 konferencia keretén belül az Alphabethez tartozó Google bejelentette vadonatúj, Arm Neoverse V2-alapú adatközponti processzorát, az Axiont, mely továbbra is kizárólag a cég felhős platformján keresztül érhető el, azaz a platformtulajdonosok és fejlesztők nem juthatnak hozzá egyéb piaci forrásokból.

Bár a Google hosszú évek óta fejleszti saját processzorait, azok eddig jellemzően a fogyasztói szegmensben találtak utat maguknak - ilyen volt az első Arm-alapú Tensor chip is, mely a Pixel 6 és Pixel 6 Pro okostelefonokban tűnt fel először 2021-ben.

axion

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A Broadcommal karöltve fejlesztett Tensor chipeket (Tensor Processing Unit, azaz TPU) ezzel együtt 2015-től saját adatközponti célokra is használta, 2018-tól pedig partnerei számára is hozzáférhetővé tette a technológiát, mégis az Axion lehet az első olyan CPU, mely az Amazon 2018-ban bemutatott Gravitron és a Microsofthoz tavaly érkezett Azure Cobalt 100 közvetlen versenytársa lehet.

A Google szerint az Axion processzorok 30%-kal nagyobb teljesítményre képesek az általános célú Arm-os VM-ekhez képest, a teljesítménynövekedés az x86-os VM-ekkel összehasonlítva pedig még nagyobb, akár 50%-os is lehet. A cég szerint az új chip, illetve az arra épülő VM-ek ezzel párhuzamosan 60%-kal jobb energiahatékonysági mutatókkal rendelkeznek az x86-os megoldásokhoz képest.

Az új adatközponti processzorok a tervek szerint az év későbbi részében válnak elérhetővé a Google portfóliójában.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

MÁLNÁS

5

Tőzsdére megy a Raspberry Pi

2024. május 16. 14:00

Az elmúlt évek meghatározó áramköri lapkáit készítő technológiai cég papírjaival is lehet majd kereskedni a brit tőzsdén.