:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2024. március 18. 10:34

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.

Az ügyhöz közelálló források szerint aktívan tárgyal az Apple és a Google arról, hogy az almás cég felhasználhassa a Gemini mesterségesintelligencia-modelt az iPhone-okon elérhető generatív funkciókhoz. A két fél még nem véglegesítette a megállapodás feltételeit, amivel kapcsolatban legkorábban a cég éves fejlesztői konferenciáján, a WWDC-n lehet majd legkorábban bejelentésre számítani.

A cupertinói cégnél korábban a Microsoft által támogatott OpenAI neve is felmerült, de a Google azért is tűnhet kézenfekvőbb opciónak, mert a két cég korábban már megkötött egy megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a Google legyen az alapértelmezett keresőmotor az Apple Safari webböngészőjében. Az ügylet a szabályozó hatóságok figyelmét is felkeltette, mivel a vádak szerint a keresőcég megfojtja a versenyt azáltal, hogy dollármilliárdokat fizet az Apple-nek és üzleti partnereinek, hogy bebiztosítsa a keresőmotor helyét.

apple-google-gemini-discussions-1710751827886

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A partnerkeresés oka, hogy az iPhone-gyártó az eddigi híresztelések alapján új MI-funkciókkal tervezi bővíteni a közelgő iOS 18 rendszert, de a felhőn keresztül szállított generatív fejlesztésekhez, mint például az egyszerű kép- vagy szöveggenerálási feladatok megvalósításához együttműködésre lesz szüksége. Mivel az Apple jóval lassabb tempóban kezdett el tervezni a generatív MI-vel, mint a rivális Google és a Microsoft, már jelentős hátránnyal rendelkezik, amit vélhetően együttműködés révén próbál majd behozni. A keresőóriás januárban a Samsunggal kötött megállapodást jelentett be, melynek keretén belül több generatív MI-fejlesztés jut el a Galaxy S24 szériás okostelefonokra.

Az Apple nemrég jelentette be, hogy elkaszálja a Project Titan elektromosautó-projektet, és inkább a mesterséges intelligencia felé csoportosítja erőforrásait: az eddigi híresztelések alapján az Ajax nevű MI-modell képzésére eddig már több millió dollárt költött el, és nemrég Tim Cook vezérigazgató is megerősítette, hogy az Apple még az idén bemutatja új MI-alapú funkcióit.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 12:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.