:

Szerző: Koi Tamás

2024. március 1. 09:15

Újra elnyerheti Európa kegyeit a Nokia

Hat év után visszatérhet a legnagyobb német mobilszolgáltatóhoz a Nokia, mely úgy tűnik, kezdi túltenni magát eddigi fennállásának legnehezebb időszakán.

A 2018-as esztendő kifejezetten pocsék év volt a finn Nokia számára Európában, a cég az 5G-korszak hajnalát lekéste, és ahol meg is hívták a tenderekre, ott rendre alul maradt a legfőbb helyi riválissal, a svéd Ericsonnal szemben.

A cég ebben az évben kikerült a legnagyobb német távközlési multi, a Deutsche Telekom kegyeiből is, melynek anyaországában, Németországban a rádiós hálózat (antennák, alapsávi vezérlők stb) mintegy harmada épült a gyártó megoldásaira.

Bár a cég az elmúlt hónapokban komoly leépítési hullámot jelentett be, illetve egy fontos ügyfelet is elvittek a tengerentúlon a svédek, több jel utal arra, hogy a finnek ennek ellenére sikeresen maguk mögött tudták hagyni ezt a nehéz időszakot.

A német ugródeszka


A Nokia helyére 2018-ban az Ericsson lépett, emellett a DT németországi mobilhálózatában jelentős mennyiségben voltak, illetve vannak ma is jelen a kínai Huawei berendezései is.

Utóbbi ugyanakkor két tűz közé került, mert míg egyik oldalról jelentős geopolitikai nyomás nehezedett a német kormányra a kínai beszállítókat érintő potenciális nemzetbiztonsági kockázatok miatt, addig a német multi részben éppen az egyes beszállítóktól való függéstől tartva mindinkább elkötelezettebbé vált a szárnyait bontogató nyílt topológia, az Open RAN (O-RAN) mellett.

dt_swap

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A mobilszolgáltató tavaly decemberben jelentette be, hogy egy pilot keretében 3000 állomáson cserélné le a meglévő beszállítóinak berendezéseit O-RAN struktúrájú rendszerekre (ez egyébként a Telekom Deutschland 5G-képes állomásainak jelenleg nagyjából 12%-át teszi ki).

A cég akkor a Nokiát és a japán Fujitsut nevezte meg a projekt két fő beszállítójaként (érdekesség, hogy tavaly év végén az amerikai AT&T O-RAN tenderén a Fujitsu mellett éppen az Ericsson lett a befutó).

A finn gyártó mobilhálózati üzletágának első embere, Tommi Uitto a Lightreadingnek a héten azt is megerősítette, hogy az érintett 3000 állomáson jelenleg a kínai Huawei eszközei állnak használatban. 

Bár a 3000 állomásra vonatkozó deal elsőre nem tűnik hatalmas győzelemnek a finnek számára, a Nokia egyértelműen ugródeszkaként tekint a decemberi tendergyőzelemre, ugyanakkor ahhoz, hogy a hálózat nagyobb részét illetően újra tényezővé váljon, még sokat kell bizonyítania a cégnek.

Nem a kínaiak térfele


Mindenesetre az a finnek malmára hajtja a vizet, hogy a Huawei eddig többnyire mereven elzárkózott a nyílt topológiától, így az Ericssonnal és a Nokiával ellentétben nem tagja az O-RAN Szövetségnek sem - vagyis a cég az O-RAN hálózati tenderekből mindenképpen kimarad.

Ám míg az O-RAN a Nokia számára lehetőség, addig a tradicionális riválisok (elsősorban az Ericsson és a Samsung) nem feltétlenül érdekeltek annak gyors elterjedésében, mivel a monolitikus rendszerek nagyobb bevétellel és erősebb partneri elköteleződéssel kecsegtetnek.

A Deutsche Telekom mellett ettől függetlenül egyre több szolgáltató határozza el magát legalább egy-egy pilot projekt mellett, így a Vodafone több leányvállalatánál is zajlanak különböző O-RAN projektek - elsősorban azokban az országokban (pl. Nagy-Britannia vagy Románia), ahol a kínai beszállítók jelenlétét törvényileg korlátozzák a helyi kritikus infrastruktúrákban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 09:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.