:

Szerző: Koi Tamás

2023. szeptember 20. 11:39

Erősen rezeg a Huawei léce Németországban

Sokáig úgy tűnt, a német kormány teljes beszállítósemleges álláspontot támogat az országban működő 5G-s hálózatok esetében, a német belügyminisztérium azonban egy nemrég lezárt vizsgálatot követően szigorításokra készül.

A legnagyobb európai piacán, Németországban várhat újabb korlátozás a kínai Huawei Technologies mobilhálózati termékeire, miután lezárult a belügyminisztérium távközléshálózati eszközparkra vonatkozó, tavasszal indult vizsgálata, mely "aggasztó mértékű" kínai dominanciát mutatott az ország mobilkommunikációs hálózataiban.

Az illetékes tárca ezért egy olyan, új törvényjavaslat előkészítését kezdte meg, mely jelentős mértékben korlátozná a két legnagyobb kínai szereplő, a Huawei és a ZTE eszközeinek jelenlétét az ország kereskedelmi mobilhálózataiban. 

huawei_5g_nagyito

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A törvénytervezet két határidőt írhat elő az operátorok számára, így 2026-ra a kínai eszközöket teljesen el kellene távolítaniuk az 5G-s maghálózatokból, illetve ugyanebben az évben, október elejétől az 5G-s rádiós réteget illetően 25%-os volumenkorlátozás lépne életbe a Huawei és a ZTE eszközeit illetően. Egyes felmérések szerint az országban jelenleg telepített 5G-s rádióhálózati (RAN) eszközök 59%-át a Huawei szállította a helyi operátorok, így a Vodafone, a Telefónica/O2 és a Deutsche Telekom számára.

A javaslat a fentiek mellett tartalmaz egy olyan elemet is, miszerint a különösen "kritikus" régiókban, így egyebek mellett a német fővárosban, Berlinben egyáltalán nem lehetne használni kínai cégtől származó 5G-s infrastruktúra-elemeket.

A törvényjavaslat jelentősen merít a Nagy-Britanniában 2021-ben hatályba lépett Telecoms Security Act-ből, mely szintén számos beszállítói korlátozást ír elő a helyi operátorok számára, külön kezelve a kínai 5G-s maghálózati és a rádiós hálózati komponensek arányát és azok kivezetésének határidejét.

A német operátorok közül a minisztériumi tervezetet máris élesen bírálta a Deutsche Telekom és a Telefónica - előbbi többek között hangsúlyozva, hogy a törvényben szabott határidők túl közeliek, éppen a brit példával összehasonlítva, míg utóbbi közölte, az eszközpark lecserélésének többletköltségét az államra fogja hárítani és kész ennek érdekében megtenni a szükséges jogi lépéseket a törvény hatályba lépését követeően.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 03:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.