Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 19. 10:30

14 ezer embert bocsáthat el a Nokia

A legutóbbinál is nagyobb csoportos létszámleépítést jelentette be a finn Nokia, mely a mobilhálózati eszközök (bázisállomás-komponensek és az azokhoz kapcsolódó berendezések) piacán egyre intenzívebb nyomás alatt áll. Az alkalmazottak száma 86 ezerről 72-77 ezer főre csökkenthet.

További jelentős költségcsökkentésre kényszerül az egykor szebb napokat látott finn mobilhálózati infrastruktúra-beszállító óriás, a Nokia. A vállalat felsővezetése bejelentette, hogy újabb körülbelül 14 ezer munkavállalótól válik meg annak érdekében, hogy működését gazdaságosabbá tegye, miután az 5G-berendezések iránti gyengülő kereslet miatt ötödével estek vissza a harmadik negyedévi eladások, a piac pedig várhatóan nem fog egyhamar fellendülni. A társaság részvényei 5%-ot estek a kereskedés elején.

Az 5G-hype a globális gazdasági krízissel viszonylag hamar kijózanító véget ért, az európai operátorok az áramszámlára költenek nagy ívű fejlesztések helyett, de globálisan is lassult valamelyest az új generációs hálózatok térnyerése. Miután a kereslet csökkent az olyan meghatározó nagy piacokon, mint az Egyesült Államok, a Nokia és az Ericsson is India felé fordult, alahol alacsony árréssel árusítva próbálja ellensúlyozni a kieséseket. Az észak-amerikai piacon a nettó árbevétel 40%-kal esett vissza a harmadik negyedévben – árulta el Pekka Lundmark vezérigazgató a Reutersnek. 

nokia-north-america-headquarters-dallas-13

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Nokia 800 millió euró (842 millió dollár) és 1,2 milliárd euró közötti megtakarítást tűzött ki célul 2026-ig, miközben alkalmazotti bázisát 72 000 és 77 000 fő közötti állományra csökkenti 86 000 főről. A társaság azonban nem csökkentette egész évre vonatkozó kilátásait, illetve úgy véli, hogy a negyedik negyedévben szezonális javulás várhatóa  hálózati üzletágában.

A piac fellendülésének érdekében Lundmark szerint az iparágnak gyorsabb középsávos berendezésekbe kell beruháznia, hogy le tudja követni az adatforgalom növekedését. Kínán kívül a jelenleg csak az 5G bázisállomásoknak a negyede rendelkezik középsávval. A középsávú berendezések nagyobb 5G-sebességet kínálnak, de sok távközlési szolgáltató az alacsonyabb sávszélességű, olcsóbb eszközökkel kezdte meg az 5G bevezetését.

A Nokia 2021-ben jelentette be addigi legnagyobb csoportos leépítését, amivel a globálisan 90 ezer munkavállalóból 10 ezret küldött el, 600 millió eurónyi költségcsökkentést megcélozva. A piac legnagyobb európai szereplőjének számító Ericsson idén februárban jelentette be, hogy 1400 embert küld el a vállalat anyaországában, Svédországban, mivel a cég megrendelései mind Észak-Amerikában mind Európában visszaestek a globális gazdasági krízis hatására. A dolgozói létszám leépítése része annak a mintegy 9 milliárd svéd korona (átszámítva körülbelül 880 millió dollár) értékű költségcsökkentési csomagnak, melyet a vállalat vezetése a 2023-as évre irányzott elő.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról