Szerző: Koi Tamás

2024. február 6. 09:46

Teljes orosz befolyás alá került Oroszország Google-ja

Eladta a Yandexben birtokolt teljes tulajdonrészét a Yandex NV, Oroszország legnagyobb technológiai vállalatának holland tulajdonosa. Az exit után a keresőcég a Kreml akaratának megfelelően száz százalékban orosz tulajdonba kerül.

Egy orosz befektetői csoport vásárolhatja meg az "orosz Google", vagyis a Yandex feletti kontrollt, ezzel az egykor komoly nemzetközi ambíciókra törekvő orosz technológiai vállalat teljes egészében hazai kézbe kerül.

A holland anyacég, a Yandex NV összesen 475 milliárd rubelt, azaz átszámítva körülbelül 5,21 milliárd dollárt kap majd a részvényekért cserébe, ezzel az ügylet az Oroszország és Ukrajna közt idestova két éve kitört fegyveres konfliktus legnagyobb értékben zajló nagyvállalati exitje lehet.

A Yandexet egykor Oroszország egyik, ha nem a legnagyobb feltörekvő technológiai óriásvállalatával azonosította az iparág. A cég nyugati mintára többek között keresőszolgáltatást, online hirdetésszolgáltatást vagy éppen Uber-szerű személyfuvarozási megoldást kínált partnereinek, ügyfeleinek, papírjait pedig az amerikai NASDAQ részvénytőzsdén is jegyezték.

yandex

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A 2022 elején megindult orosz invázió azonban ahogy sok más orosz és ukrán nagyvállalatét, úgy a Yandex működését is gyökeresen megváltoztatta. A vállalat 2014 óta Izraelben élő milliárdos alapítója, Arkagyij Jurjevics Volozs 2022 nyarán az EU szankciós listájára került, miután felmerült a gyanú, hogy a cég tevékenyen részt vesz az orosz propaganda terjesztésében.

A Yandex erre válaszul rövidesen eladta híraggregátor-szolgáltatását, emellett miután a NASDAQ is a részvények kivezetésével fenyegette meg a céget, Volozs tavaly augusztusban a nyilvánosság előtt barbár cselekedetnek minősítette Ukrajna orosz invázióját, így a Yandex végül megmenekült a kilistázástól.

A Reutersnek nyilatkozó bennfentesek szerint ezen a ponton dönthetett úgy a Kreml, hogy a Yandexet teljesen orosz irányítás, de mindenképpen "nemzetbarátabb" irányítás alá kell vonni. Az erről szóló tárgyalások nem hivatalos információk szerint már 18 hónappal ezelőtt megkezdődtek a felek között, végül a Consortium.First nevű, négy alapból álló befektetési társulás adta a visszautasíthatatlan ajánlatot a részvénypakettre.

A holland anyacég az ügylet kapcsán hangsúlyozta, hogy a befektetési csoport tagjai, illetve az azokat irányító orosz üzletemberek nem szerepelnek az amerikai, brit, EU-s vagy svájci szankciós listákon.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról