:

Szerző: Koi Tamás

2023. december 20. 09:02

Meglepetés! Gazdát cserélt a Yettel negyede

Maga a tény, hogy az állam eladja a Yettelben képviselt 25%-os tulajdonrészét a szakmában valószínűleg keveseket lep meg, az időzítés azonban annál inkább: a felek nem várták meg az új többségi tulajdonos megjelenését.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium tegnap délután váratlanul bejelentette, hogy eladja a Yettel Magyarországban és a Yettel Real Estate Hungary-ben képviselt 25%-os tulajdonrészét, valamint a CETIN Hungary infrastruktúra-cégben meglévő 20%-os részesedését. A váratlanság ugyanakkor ezúttal elsősorban a tranzakció időzítésére vonatkozik, a felek ugyanis ezzel még azelőtt zavarták le az ügyletet, hogy az új többségi tulajdonos, az Emirates Telecommunications Corporation, azaz az e& megjelent volna a cégstruktúrában.

A minisztérium tegnapi bejelentése részletezi, hogy az ügylet a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a PPF egyik leányvállalata, a holland TMT Hungary Holdco B.V. között jött létre, az azzal keletkező állami bevételt - melynek összegét a felek nem hozták nyilvánosságra - pedig az állam a budapesi repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fogja fordítani. A tranzakció a szolgáltató ügyfeleit, illetve a fennálló szerződéses jogviszonyokat nem érinti.

Adás-vétel, csere majd újabb adás-vétel


A Yettel 25%-os tulajdonrészével az elmúlt valamivel több mint négy évben hatalmas pingpongozás zajlott a magyar piacon. A pakett először 2019 októberében került állami kézbe, amikor a 100%-os állami tulajdonban lévő Antenna Hungária bevásárolta magát a cégbe. 

yettelhq

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A magyar állam a prágai székhelyű PPF Csoporttól vette meg a tulajdonrészt, mely 2018. nyarán szerzett teljes irányítást a magyar (illetve a szerb, montenegrói és bolgár) Telenor leánycég felett. Az ügylet értékét akkor nem hozták nyilvánosságra a felek, később azonban az Antenna Hungária éves beszámolójából arra lehetett következtetni, hogy 101,6 milliárd forint értékben zárult a tranzakció.

A szakmát a cseh tulajdonszerzést követő hónapokban folyamatos lázban tartotta, hogy az új tulajdonos átjátssza-e valamilyen formában a mobilszolgáltató többségi tulajdonrészét a magyar államnak, vagy valamilyen kormányközeli vállalkozásnak. Az akkori spekulációkat elsősorban az fűtötte, hogy a kormányzat ekkor már egészen nyíltan kifejezte azon vágyát, hogy szívesen látna állami, illetve "nemzeti" érdekeltségű távközlési szolgáltatót a magyar piacon, miközben egyes, kormányközeli üzleti csoportok egyre ambiciózusabb növekedést mutattak, többek között a távközlés irányában is.

Nem eladó, de mégis


Az állam végül nem vette át az irányítást a cégben, helyette jobb alternatívát kínált a nemzeti szolgáltató létrehozására a piac: a Vodafone Magyarországot, melyet a nehéz pénzügyi helyzetbe került brit anyacég idén év elején eladott az 4iG Nyrt. többségi tulajdonában lévő Antenna Hungáriának és a Corvinusnak. 

Ezt követően 4iG és a Corvinus között létrejött részvénycsere-megállapodás értelmében a 25%-os Yettel-pakett teljes egészében a Corvinushoz - azaz újra az államhoz - került, amiért cserébe az Vodafone részvényekkel "fizetett". Ezzel az állam a hazai távközlési piac két szereplőjében is kisebbségi részesedéssel bírt.

Ez az állapot változott meg december 19-én, amikor a Corvinus a fentebb említett módon kiszállt a csehek mellől, így a PPF maradt az egyetlen tulajdonos - ez azonban már nem marad így sokáig. A PPF augusztus 31-én ugyanis megállapodást kötött az e&-del arról, hogy az Abu Dzabi-i székhelyű vállalatcsoport irányítást szerez a PPF kelet-európai telekommunikációs érdekeltségeiben (leszámítva a cseh leányvállalatokat), pontosabban a Yettel Magyarország tulajdonosában, a PPF Telecom Group B.V-ben.

ppf_telecom_struktura
a ppf távközlési érdekeltségei december 19-től (forrás: PPF)

Hogy a helyzet még kuszább legyen, a Corvinustól a Yettel 25%-át és a CETIN 20%-át megvásárló TMT Hungary Holdco B.V. a szervezeti struktúrában a PPF Telecom Grouptól független entitás, vagyis az arab szakmai befektetővel augusztus végén kötött megállapodás erre az üzletrészre nincs kihatással.

Legalábbis egyelőre...

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 6. 11:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.