Szerző: Koi Tamás

2020. október 21. 11:48

Kiderült, mennyiért vette meg a Telenor negyedét az állam

Több mint százmilliárd forintot fizetett az Antenna Hungárián keresztül a magyar állam a PPF Csoportnak a cseh befektető tulajdonában lévő Telenor Magyarország 25%-os üzletrészéért.

Tavaly októberben egynegyed résztben állami tulajdonba került a Telenor Magyarország, miután a szintén állami tulajdonú Antenna Hungária akkor még ismeretlen összegért cserébe beszállt a mobiltávközlési cégbe. A G7.hu az Antenna Hungária éves beszámolója alapján kiderítette, hogy a tulajdonrész valamivel több, mint százmilliárd forintot, egész pontosan 101,16 milliárd forintot ért az államnak.

A beszámoló szerint az Antenna Hungária a vásárlást részben tőkeemelésből, részben hitelből finanszírozta, utóbbit, mintegy 46 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő biztosított éven belül lejáró hitel formájában. A norvég cégcsoport kelet-európai leányvállalatainak 2018-as felvásárlása során kommunikált vételár és egyéb kalkulációk alapján az állam a korábbi becslésekhez képest valamivel magasabb összeget fizetett a tulajdonrészért.

A fentiekhez kapcsolódó fejlemény, hogy idén nyáron a PPF döntése alapján a Telenor Magyarország új cégbe, a CETIN Hungary Zrt-be szervezte ki teljes aktív és passzív mobilhálózati infrastruktúráját. A két cégben a PPF és az Antenna Hungária tulajdonrésze teljesen megegyezik, vagyis az infrastruktúra-cégben éppúgy 25%-kal képviselteti magát a magyar állam, mint a lakossági és üzleti ügyfeleknek mobilszolgáltatást nyújtó Telenor Magyarországban.

a címlapról