:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. december 5. 12:00

Új fegyvert vet be a Gmail a spamek elleni harchoz

Új levélszemét-szűrő rendszerrel bővült a Gmail, amely felülmúlja a hagyományos módszereket a nem kívánt e-mailek azonosításában és blokkolásában. A többnyelvű megoldással hatékonyabban lehet észlelni a vizuális trükköket, amiket a radar alatt maradás érdekében alkalmaznak a csalók.

A Google számára állandó harc a spamek szűrése, és bár az utóbbi évek során a Gmail levelező biztonsági rendszere jelentősen fejlődött, még mindig akadnak technikák, amelyek kifognak a levelező beépített szűrőjén. Az új megoldás 38%-kal javítja a „levélszemét-észlelési arányt", és a keresőcég elmondása alapján a tavalyi belsős körben végzett tesztek után most már valamennyi felhasználó Gmail-fiókjában sikerült aktiválni.

Az elmúlt évek egyik legnagyobb védelmi frissítéseként említi a cég a RETVec (Resilient & Efficient Text Vectorizer) névre keresztelt szövegosztályozási rendszert, ami segít megérteni és felfedezni a manipulált szövegeket, mivel a kéretlen spamek sok esetben tartalmaznak olyan nyelvi jeleket, amelyek alapján felismerhető a csalási szándék, de egy algoritmus számára nehezebben értelmezhetők. A gépi tanulási TensorFlow modell a vizuális hasonlóságokat próbálja észrevenni a szavak jelentésének azonosítására a tényleges karaktertartalom helyett.

gmail_spam

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A kiberbűnözők és adathalászok számos módszerrel próbálják megkerülni a Gmail szövegbesorolási modelljeit, amelyek képesek automatizált módon, egyes kifejezések alapján felismerni az adathalász támadásokat és más káros tartalmakat. Ilyen megtévesztő technikák például a speciális karakterek, hangulatjelek, a karakterek manipulációjóval kapcsolatos trükkök, homoglifák (kétértelmű karakterek), vagy láthatatlan karakterek alkalmazása.

A RETVec modell az összes UTF-8 karaktert és szót hatékonyan kódolja, így több mint 100 nyelven működik, keresőtáblázat vagy rögzített szókincsméret nélkül. Utóbbinak nagy szerepe van a hatékonyságban, mivel az alternatív megközelítések, amelyek fix szókincsméretet vagy keresőtáblát használnak a homoglifák felismeréséhez, sokkal erőforrásigényesebbek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 16:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.