:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 12. 13:25

Szólni fog a Gmail, ha megtalálta az e-mail címünket a sötét weben

Ismét erősít védelmi fejlesztésekben a Google: néhány héten belül érkezik az amerikai Gmail-felhasználókhoz a funkció, ami figyelmeztet a sötét weben árusított, ezáltal különösen kockázatos jelszavak és e-mail címek használatára, emellett javul a Google Drive spamszűrése is.

Új biztonsági funkciót kezd el bevezetni a Google a Google-fiókokhoz, ami arra hivatott felhívni a felhasználó figyelmét, hogy a fiókjához tartozó e-mail címet korábban esetleg már közzétették a sötét weben. A "Dark Web Report" nevű eszközt egyelőre csak az Egyesült Államokban élők G-mail fiókjában teszi elérhetővé a keresőcég, aminek fokozatos globális kiterjesztésére később lehet számítani. Az eszköz szigorúbb értelemben nem újdonság, mivel korábban a Google One felhőalapú tárhely előfizetőinek kiváltsága volt.

A vizsgálat indításakor a levelező megkérdezi, hogy a felhasználó milyen személyes adatokat szeretne bevonni az ellenőrzésbe, ami lehet e-mail cím, név, születési dátum, telefonszám, majd ezután válik elérhetővé az összefoglaló, ami többek közt megmutatja, hogy a Google rendszere hányszor fedezett fel egy bizonyos adatot, mikor történt a szivárgás, és milyen egyéb információk kerültek veszélybe. 

dark_web_report

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A vizsgálat elvégzése után a netezők tanácsokat is kapnak arra vonatkozóan, hogyan erősíthetik meg fiókjaik védelmét, például ajánlott beállítani a kétfaktoros hitelesítést vagy a nemrég bevezetett azonosítókulcsokat.

Az olyan személyes adatok, mint az e-mail címek, általában egyes szolgáltatások és platformok feltörése után landolnak a sötét weben, ahol a kiberbűnözők különböző módokon próbálják értékesíteni a lecsapolt adatcsomagokat, amik személyazonosság-lopás, banki csalás és adathalász támadások céljából hasznosíthatók más típusú adatokkal való kombinálás után.

A keresőóriás az I/O esemény keretén belül más biztonsági és védelmi fejlesztéseket is bejelentett, többek közt a Google Drive hatékonyabb spamszűrését, és a keresési előzmények egyszerűbb törlését a Google Térképek szolgáltatásban. A Drive hamarosan egy új spamnézetet kap, ezzel kevesebb esélyt adva rá, hogy a felhasználók véletlenül visszaélés céljából küldött, vagy zavarót tartalommal találkozzanak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 30. 00:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.