:

Szerző: Koi Tamás

2023. november 15. 09:19

Frappáns megoldás született az iMessage-dilemmára

Ha az Apple nem hajlandó az RCS üzenetkezelő protokollt implementálni az iMessage-be, akkor az Androidnak kell az Apple iMessage üzeneteket kezelni valahogy - erre építette fel taktikáját a OnePlus egykori vezetője által irányított Nothing, mely napokon belül előrukkol az iMessage-kompatibilis Nothing Chattel.

Egyszerű trollkodás, vagy jó időben odaszúrt döfés - többféleképpen lehet értékelni az okostelefon-piac egyik legkisebb, ám annál ismertebb szereplőjének, a Nothingnak azt a lépését, mely egy régi dilemmára hoz frappáns megoldást: végre fennakadások nélkül jöhetnek-mehetnek az iMessage-üzenetek nem csak iPhone és iPhone között, hanem iPhone és Android (de legalábbis egy bizonyos típusú androidos készülék) között.

A OnePlus egykori első embere által irányított Nothing tegnap bejelentette a Nothing Chat nevű applikációt, mely az első olyan, készülékgyártó által jegyzett univerzális üzenetkezelő alkalmazás a világon, amelyikkel RCS (Rich Communication Services) és iMessage üzeneteket egyaránt lehet küldeni és fogadni. 

06:47
 

We made iMessage for Android...

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A két platform egymásnak feszülése, az alapvető üzenetkezelő rendszerek inkompatibilitása eddig főleg a Google és az androidos gyártók számára járt fájdalmas következményekkel és leginkább az Egyesült Államokban, ahol - bármennyire is nevetségesen hangzik - főként a tinédzserek körében presztízskérdés, hogy a telefonjukkal küldött üzenetek a barátaik iPhone-ján kék buborékban jelenjenek meg, ne zöldben (a zöld buborék ugyanis gyakorlatilag a "mezei" SMS-t jelenti).

A Google hosszú évek óta próbálja meggyőzni hol szép szóval, hol nyomásgyakorló kampánnyal, újonnan pedig szabályozói lobbin keresztül az Apple-t arról, hogy tegye az iMessage-et RCS-kompatibilissé, mindeddig sikertelenül - erre felépítve csavart egyet a Nothing a logikán és adja most ki az iMessage-kompatibilis Nothing Chatet.

A Nothing megoldása ugyanakkor legalábbis a szürkezónában jár, mert bár a cég megesküszik rá, hogy a platformhoz használt Sunbird háttérrendszere lehetetlenné teszi a felhasználói adatokhoz való hozzáférést, a megoldásnak így is van némi házibarkács-jellege, mivel úgy állítja elő az iMessage-üzeneteket, hogy az üzeneteket Mac minikből álló szerverfarmokon routoltatja keresztül.

Kérdés az is, hogy az Apple mennyire fogja jó szemmel nézni a Nothing trükkjét, Carl Pei vezérigazgató szerint ugyanakkor a cég túl kicsi ahhoz, hogy ezzel a lépéssel az Apple piacát bármilyen szinten veszélyeztesse, másrészt viszont rosszul venné ki magát, ha egy olyan helyzetben próbálna lecsapni az Apple egy ilyen megoldásra, mikor szabályozók éppen azt fontolgatják, hogy kötelezik a céget arra, hogy keresztplatformossá tegye az iMessage-et.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 12:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.