Szerző: Koi Tamás

2023. október 10. 10:42

A Bing és az iMessage jelentőségét vizsgálja az EU

Két technológiai platform európai elterjedtségét és befolyását is vizsgálja az Európai Bizottság, hogy kiderüljön, vonatkoznak-e rájuk a digitális piacokat szabályozó törvényi rendelkezés szigorúbb passzusai.

Gőzerővel zajlik a felkészülés Európában a digitális piacok működését előíró átfogó jogszabály, a Digital Markets Act (DMA)-ben megfogalmazott, jelentős horderejű változásokra, melyek hat technológiai céget (ebből öt amerikai egy pedig kínai) kiemelten érintenek majd. Az EU versenyjogi szerve most azt próbálja megtudni a felhasználók és a rivális szolgáltatók megkérdezésével, hogy két cég, a Microsoft és az Apple platformjai a jogszabály értelmében kiemelt jelentőségűnek számítanak-e.

A két érintett platform, a Bing és az iMessage kapcsán már szeptemberben megindultak a vizsgálatok, szeptember 6-án nevezte meg ugyanis az Európai Bizottság azt a hat kapuőr-céget, illetve azok összesen 22 szolgáltatását, melyek kiemelt státuszt kaptak a jogszabály alapján.

imessage

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az említett vizsgálatok annak megállapítására irányulnak, hogy a vállalatok által benyújtott ellenérvek kellően megalapozottak és igazolják a minősítés mellőzését a szóban forgó szolgáltatások esetében. A vizsgálatot - mely jelenleg az adatgyűjtés fázisában tart - legkésőbb 5 hónapon belül be kell fejezni. 

A Bizottság szeptemberben mindössze egyetlen internetes keresőt, a Google keresőjét minősítette kiemelt platformszolgáltatásnak, míg az azonnali üzenetküldő szolgáltatások körében a WhatsApp és a Messenger - a Meta két szolgáltatása - kapta meg ezt a státuszt.

A kapuőröknek a minősítésüket követően hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztosítsák a digitális piacokról szóló jogszabály szerinti előírásokat és tilalmakat tartalmazó teljes listának való megfelelést, és ezáltal több választási lehetőséget és nagyobb szabadságot biztosítsanak a kapuőrök szolgáltatásainak végfelhasználói és üzleti felhasználói számára.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.