Szerző: Koi Tamás

2023. november 8. 13:58

Az iMessage regulázásáért lobbiznak az Apple riválisai

Egyre komolyabb szabályozói nyomással nézhet szembe az Apple az Európai Unióban - most éppen az egyik legfőbb rivális, a Google próbálja elérni, hogy az iMessage-et kiemelt platformként kezeljék a digitális piacokat szabályozó rendelet alapján, ami komoly változásokat hozhatna a keresőcég által favorizált RCS térhódítását illetően.

A tradicionálisan zárt megoldásokat preferáló Apple orra alá az utóbbi időszakban komoly borsot tört az európai szabályozás két fontos jogszabály, a digitális piacok működése (DMA), illetve a digitális szolgáltatások működése (DSA) felett őrködő törvény révén, a cégre nehezedő nyomás pedig könnyen lehet, hogy idővel még erősebb lesz.

A Google, illetve több európai szolgáltatópartnere, így többek között a Deutsche Telekom, a Vodafone és a Telefónica lapértesülések szerint arról próbálja meggyőzni az EU belső kereskedelemért felelős illetékes biztosát, Thierry Bretont, hogy az Európai Bizottság jelölje meg az Apple saját üzenetküldő-platformját, az iMessage-et kiemelt platformként, ezzel számos extra kötelezettséget róva a cupertinóiakra.

Az iMessage kapcsán felhozott versenytársi kritikák - melyek élére évek óta kiáll a Google - elsősorban azt sérelemezik, hogy az Apple okostelefonok alapértelmezett üzenetküldője nem kezeli az SMS-ek utódjaként tekintett, több szolgáltató és - androidos - gyártó által támogatott RCS formátumot (Rich Communication Services).

imessage

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Noha az iMessage gyakorlatilag minden olyan funkcióra alkalmas, amire az RCS is (nagyobb méretű képek, videók, egyéb multimédiás tartalmak küldése és fogadása, kézbesítési, olvasási státuszok kiolvasása, mindezt IP-alapú adatátvitellel stb.), ez csak akkor igaz, ha a chatben résztvevő felek mindegyike iPhone-nal rendelkezik, ellenkező esetben az üzenet SMS vagy MMS formátumban kerül továbbításra a címzettnek, ami jelentősen megnövelheti a költségeket, emellett redukálhatja az extra funkciók számát.

Az Európai Bizottság a DMA révén a kiemelt, jellemzően különösen nagy elérésű platformok esetén kifejezetten tiltja a hasonló zárt platformmegoldások alkalmazását, igaz, az EU végrehajtó szerve egyelőre nem tudta eldönteni, hogy az iMessage (és a Microsoft-féle Bing) rendelkezik-e annyi felhasználóval az Európai Unióban, hogy ezt a kiemelt státuszt megkaphassa.

Ezért lobbizik most a Google, a Bizottság pedig a jelenleg is folyó vizsgálatot követően, előreláthatóan jövő februárig dönti el, hogy milyen státuszt ad az iMessage-nek, ezzel alapjaiban megváltoztatva vagy éppen változatlanul hagyva a szolgáltatás későbbi működését.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról