Szerző: Koi Tamás

2023. november 9. 11:16

Öt év alatt 150 milliárdot költ hálózatfejlesztésre a 4iG

A Magyar Telekom után a 4iG Csoport is szándéknyilatkozatot írt alá a magyar kormánnyal a hazai digitális infrastruktúrák fejlesztését illetően. A cégcsoport ennek keretében a következő öt évben évente átlagosan 30 milliárd forintot fordít majd a tulajdonában lévő mobilos és vezetékes infrastruktúrák fejlesztésére.

Nem egészen két hónappal a Magyar Telekom hasonló célú nyilatkozatának aláírását követően a 4iG Csoport is szándéknyilatkozatot írt alá a magyar kormánnyal a hazai távközlési infrastruktúrák fejlesztésére vonatkozóan.

Az aláírási ceremónián a cég részéről Jászai Gellért, a cégcsoport elnöke és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vett részt, utóbbi a magyar gazdaság kitörési pontjának nevezte a digitalizációt, egyben hozzátette, 

Szuverenitási kérdés, hogy a bank-, a média- és az energiaszektor mellett a távközlési piacon is legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arány legyen.

A kormány digitalizációs céljait támogatva a 4iG Csoport négy kiemelt vállalást tett a mobil- és vezetékes hálózati beruházások területén:

  • A csoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon.
  •  A beruházások eredményeképpen a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest 2028-ig a 4iG további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabit képes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használatával. 
  • A 4iG a lakosság közel százszázaléka számára teszi elérhetővé a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát. 
  • A 4iG Csoport Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén vállalja a nagy kapacitású 5G technológia kiépítését, amelynek keretében legalább 1000 bázisállomáson telepíti a jelenleg elérhető legmodernebb 5G technológiát.
5g_szektor_voda
5G-s szektor a vodafone-nál budapesten (fotó: hwsw)

A 4iG egyik legfontosabb technológiai partnere a fentiekhez (legalábbis a mobilos fejlesztésekhez mindenképpen) a Vodafone Magyarország évtizedes beszállítója, a kínai Huawei Technologies lesz, mely három hete írt erről alá szándéknyilatkozatot Jászai Gellérttel Kínában

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Emlékeztetőül, a Magyar Telekom szeptember közepén két vállalást tett a kormánnyal aláírt nyilatkozat során, melyben egyrészt szerepelt, hogy 2027-ig további egymillió háztartást számára teszi elérhetővé a gigabit-képes vezetékes internetet, továbbá 2026-ra az ország lakosságának 99%-a számára elérhetővé teszi legalább kültéren az 5G-alapú mobilinternet-hozzáférést.

A Telekom szeptemberben közölte, hogy mindezt három év alatt 123 milliárd forintos beruházási összegből kívánja megvalósítani, egyben kiderült a témában kiadott közleményből, hogy mit kap cserébe az iparág: a Kormány megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

Ezen szándékait a kormány a 4iG esetében is kiemelte a mai nyilatkozat aláírása során.

a címlapról