Szerző: Koi Tamás

2023. november 9. 11:16

Öt év alatt 150 milliárdot költ hálózatfejlesztésre a 4iG

A Magyar Telekom után a 4iG Csoport is szándéknyilatkozatot írt alá a magyar kormánnyal a hazai digitális infrastruktúrák fejlesztését illetően. A cégcsoport ennek keretében a következő öt évben évente átlagosan 30 milliárd forintot fordít majd a tulajdonában lévő mobilos és vezetékes infrastruktúrák fejlesztésére.

Nem egészen két hónappal a Magyar Telekom hasonló célú nyilatkozatának aláírását követően a 4iG Csoport is szándéknyilatkozatot írt alá a magyar kormánnyal a hazai távközlési infrastruktúrák fejlesztésére vonatkozóan.

Az aláírási ceremónián a cég részéről Jászai Gellért, a cégcsoport elnöke és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vett részt, utóbbi a magyar gazdaság kitörési pontjának nevezte a digitalizációt, egyben hozzátette, 

Szuverenitási kérdés, hogy a bank-, a média- és az energiaszektor mellett a távközlési piacon is legalább 50 százalékos magyar tulajdoni arány legyen.

A kormány digitalizációs céljait támogatva a 4iG Csoport négy kiemelt vállalást tett a mobil- és vezetékes hálózati beruházások területén:

  • A csoport 2028-ig 150 milliárd forint értékű mobil- és vezetékes hálózati beruházást valósít meg Magyarországon.
  •  A beruházások eredményeképpen a jelenlegi gigabites szolgáltatási területéhez képest 2028-ig a 4iG további 1,1 millió háztartásban teszi elérhetővé a gigabit képes hálózatot vezetékes vagy nagykapacitású 5G vezeték nélküli technológiák használatával. 
  • A 4iG a lakosság közel százszázaléka számára teszi elérhetővé a szélessávú internet és nagy felbontású televíziós szolgáltatások használatát. 
  • A 4iG Csoport Budapesten és agglomerációjában, a vármegyeszékhelyeken, továbbá a főbb közlekedési útvonalak mentén vállalja a nagy kapacitású 5G technológia kiépítését, amelynek keretében legalább 1000 bázisállomáson telepíti a jelenleg elérhető legmodernebb 5G technológiát.
5g_szektor_voda
5G-s szektor a vodafone-nál budapesten (fotó: hwsw)

A 4iG egyik legfontosabb technológiai partnere a fentiekhez (legalábbis a mobilos fejlesztésekhez mindenképpen) a Vodafone Magyarország évtizedes beszállítója, a kínai Huawei Technologies lesz, mely három hete írt erről alá szándéknyilatkozatot Jászai Gellérttel Kínában

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Emlékeztetőül, a Magyar Telekom szeptember közepén két vállalást tett a kormánnyal aláírt nyilatkozat során, melyben egyrészt szerepelt, hogy 2027-ig további egymillió háztartást számára teszi elérhetővé a gigabit-képes vezetékes internetet, továbbá 2026-ra az ország lakosságának 99%-a számára elérhetővé teszi legalább kültéren az 5G-alapú mobilinternet-hozzáférést.

A Telekom szeptemberben közölte, hogy mindezt három év alatt 123 milliárd forintos beruházási összegből kívánja megvalósítani, egyben kiderült a témában kiadott közleményből, hogy mit kap cserébe az iparág: a Kormány megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától megszünteti.

Ezen szándékait a kormány a 4iG esetében is kiemelte a mai nyilatkozat aláírása során.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.