Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. szeptember 15. 14:55

Megszűnik a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó

A kormány és a Magyar Telekom együttműködésének eredményeként az állam vállalja, hogy 2024. január elsejétől megszünteti a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadót, majd 2025-től a távközlési pótadót is.

Megállapodást írt alá Magyarország Kormánya és a Magyar Telekom, amire Orbán Viktor miniszterelnök és Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom AG vezérigazgatójának jelenlétében került sor a Karmelita kolostorban – adta hírül a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. A két fél célja, hogy vállalásaikkal növeljék a lakosság és a vállalkozások digitális kompetenciáit, elősegítsék a vállalkozások versenyképességét és fokozzák a digitális megoldások integráltságát.

A nyilatkozat értelmében a Magyar Telekom vállalja, hogy:

  • 2024-től kezdődően további 1 millió háztartást lefedő gigabitképes sávszélességet biztosító vezetékes hálózatot épít ki 4 év alatt.
  • 2027 év végére 4,5 millió magyar otthon, illetve vállalkozás számára teszi elérhetővé a vezetékes gigabit képes hálózati infrastruktúrát.
  • Felgyorsítja az 5G-lefedettség kiépítését, melynek eredményeként 2026-ra a lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettséget közel 99%-ra növeli,  valamint Budapesten és a vármegyeszékhelyeken 3,6 GHz-es technológiát épít ki.

A szolgáltató közleménye szerint eddig 3,5 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet, valamint mobilhálózat-modernizációs programjának keretében 60%-ra növelte lakosságszám-arányos kültéri 5G lefedettségét.

telekom_szekhaz_reszlet

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az állam cserébe megerősítette szándékát arra vonatkozóan, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó fizetési kötelezettséget 2024. januárjától megszünteti, amit 2025. januárjától követ a távközlési pótadó eltörlése is. Timotheus Höttges, a Deutsche Telekom vezérigazgatója szerint a „méltányos piaci és versenyfeltételek mellett” a vállalat kész növelni a befektetéseket az új generációs hálózatokba és a modern technológiai infrastruktúrába.

A felek megállapodtak, hogy közös programok révén segítik a vállalkozások digitális integrálását, hogy a szervezetek kihasználják a felhő alapú szolgáltatásokban és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségeket, tevékenységeiket az adatalapú információk elemzésével tegyék hatékonyabbá. Emellett a Telekom elősegíti a magyar oktatási intézmények és kutatóközpontok kutatási-fejlesztési és innovációs tevékenységét, folytatja és kiterjeszti együttműködéseit Magyarország felsőoktatási intézményeivel, valamint törekszik a kiemelt iparvállalatok 4G/5G technológián működő automatizált megoldásainak kielégítésére.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

1

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.