Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. október 2. 13:00

Lezárult a Netflix meghatározó korszaka

25 éven át jelentette a Netflix fontos lábát a postai DVD-kölcsönzés, de a steaming mára teljesen elhomályosította a szolgáltatást, és eljött a végső búcsú ideje: szeptember 29-én útjukra indultak az utolsó csomagok.

A Netflix eredetileg postai DVD-kölcsönzőként indította pályafutását az Egyesült Államokban 1998. áprilisában, ami meglepheti a streaming szolgáltatás előfizetőinek egy részét, pedig még az idei évben is körülbelül egymillió ember volt a DVD-kölcsönző ügyfele. A cég most azonban a megmaradt öt amerikai elosztóközpontban is megnyomta a stop gombot, és kipostázta a búcsúajándéknak is tekinthető utolsó csomagokat az ügyfeleknek, amiket már nem kell visszaküldeniük. Marc Randolph, a Netflix társalapítója és vezérigazgatója szerint egyébként csoda, hogy ez a nap nem 15 évvel korábban jött el.

A szolgáltatás indulása után az ikonikus vörös borítékokban nem egészen nyolc év leforgása alatt egymilliárd DVD-t szállítottak ki az előfizetőknek. Nem sokkal ezt követően indult az azóta már globálisan elérhető streaming video szolgáltatás, melyet eleinte a DVD-előfizetések mellé, kiegészítőként szánt a társaság. 

Négy évvel később ugyanis már érezhető volt, hogy a fizikai hordozók napja leáldozóban van, így a Netflix szétválasztotta a DVD-kölcsönző és a streamingelőfizetést, valamint külön üzletágba szervezte a két területet. 2009-ben, a szolgáltatás népszerűségének csúcspontján hetente 12 millió DVD-t adtak postára, majd 2011-ben sikerült rekordot dönteni, amikor egy nap alatt 4,9 millió DVD-t szállítottak le. A legtöbbször kölcsönzött film a Sandra Bullock szereplésével készült The Blind Side (A Szív Bajnokai) című sportdráma volt.

netflix

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A szolgáltatás 2019-ben ért el az ötmilliárd kiküldött DVD mérföldkövéhez, és bár eddigra már drasztikusan csökkent a DVD-kölcsönző szolgáltatás előfizetőinek száma, még mindig jövedelező volt a cég számára. Egészen lehetetlennek tűnt már azonban a bűvös hatmilliárd megugrása: a 2023-as friss számok szerint azóta összesen 5,2 milliárd kiküldött DVD-hez sikerült elérni. 

2021-ben a Netflix nem streamelésből származó bevétele – ami főként a DVD-kölcsönzéseket jelentette – a bevételének 0,6%-át tette ki, vagyis valamivel több mint 182 millió dollárt. Eljött tehát az a pont, amikortól már nem éri meg a Netflixnek a DVD-üzletág működtetése, a későbbiekben pedig az erőforrásokat olyan új piacokon való terjeszkedésre összpontosíthatja, mint a játékok, az élő és az interaktív tartalmak. A döntésben az üzletág költségei is szerepet játszhatnak, a Netflix a gazdasági bizonytalanságok és a fokozódó streaming-piaci versenyben kénytelen újragondolni kiadásait.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról