:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 23. 10:30

Túlzóak lehetnek a Stack Overflow hanyatlásáról szóló jelentések

A legnépszerűbb fejlesztői online közösség mutatóin ugyan érezhető a kódolóasszisztensek érkezése, de ez az üzemeltetők szerint annyira nem meglepő, illetve erősen túlzó lehet egy ezzel kapcsolatos, nemrég közzétett elemzés.

Ayhan Fuat Çelik gépi tanulással foglalkozó mérnök augusztus elején tett közzé egy elemzést, ami a Stack Overflow elmúlt másfél évben látható hanyatló tendenciáját vizsgálja, mármint ami a közösséget és a forgalmat illeti. A platform a legaktívabb tagokkal megosztja a webhely adatait, ezek alapján vont le következtetéseket a szakember, aki szerint a platform forgalma 35 százalékkal esett vissza a vizsgált másfél éves időszakban.

(A becslés eredetileg 50 százalék volt, de Ayhan az értéket később módosította a Google Analytics Cookie szolgáltatás tavaly májusi módosításának figyelembe vételével, ami 15 százalékért felelhetett). Ayhan minden mutató esetén egyértelmű csökkenést figyelt meg, visszaesett az oldalmegtekintések, a látogatások, a feltett kérdések és a szavazatok száma, ezek közül az utóbbi két kategória a legaggasztóbb.

Orosz Gergely, a szoftvermérnököket célzó Pragmatic Engineer hírlevél írója a Stack Overflow mérnökeinek véleményét is kikérte az elemzéssel kapcsolatban. A belsősök nem érzékelnek ennyire drámai csökkenést, és úgy vélik, a legaktívabb közreműködőkkel megosztott adatok pontatlanok.

stacko_kiemelt

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég később blogposztban reagált a számokra, amiben több megállapítást is tesz, elsőként hogy a 2022-es évhez képest körülbelül átlagolva 5 százalékos csökkenést lehet becsülni. Idén áprilisban meredekebben csökkent a forgalom (14%), miután a fejlesztők elkezdték próbálgatni a GPT-4 nagy nyelvi modell kódolási képességeit.

Éves viszonylatban 14 százalékkal kevesebb forgalom érkezett a keresőmotorokból is. 2020-ban a koronavírus-válság idején a Stack Overflow eleinte kiugró érdeklődést, majd hirtelen csökkenést látott a felhőmigrációval és kiberbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben, ebből kiindulva a platform nem tartja meglepőnek, hogy a generatív MI és a kódkiegészítő asszisztensek széles körű elérhetővé válása hatással bír a forgalomra és a kérdések típusára is. A kérdések és válaszok aktivitása határozottan visszaesett, de a vállalat próbál dolgozni a mutatón.

A Stack is ráfordul az MI-re


Míg a járvány és a vele járó leállások nem veszélyeztették különösebben a Stack Overflow üzleti modelljét, a kódoló asszisztensek, így a Copilot, a Cody, illetve a kódokat generáló ChatGPT, illetve ezen termékek sorra érkező alternatívái egy új helyzetet hoznak, mivel a kevésbé bonyolult feladatok elvégzéséhez hatékony eszköznek bizonyulnak, így kevesebb fejlesztő fordul rögtön a keresőkhöz, vagy a Stack Overflow közösségéhez egy problémával.

A platform versenyelőnnyé kovácsolható értéke, hogy a világ leggazdagabb, programozók által feltett kérdésekkel és megoldásokkal teli adatbázisát birtokolja, így logikus lehet, hogy ezt saját termékei fejlesztésére aknázza ki – mutat rá Orosz. Prashanth Chandrasekar vezérigazgató pár hete jelentette be az OverflowAI nevű terméket, ami a csapatmunkát megkönnyítő MI-alapú fejlesztői eszközkészlet lesz. A cég nagy lehetőséget lát az MI-ben, a platformra idővel egyre több generatív eszközt szeretnének beépíteni, egyben keresik annak módját, miként kérjenek kompenzációt a külső cégektől az adatokhoz való hozzáférésért.

A trendből a cég egyik fontosabb bevételi forrását jelentő Stack Overflow for Teams terméke profitálhat a legtöbbet, ami privát tudástárként szolgálja ki a kisebb-nagyobb fejlesztőcsapatokat. A jövőben megújul a szolgáltatásban a Slack integráció, ami a belsős tudásbázis segítségével képes lesz válaszokat szolgáltatni technikai kérdésekre, MI-alapú fejlesztéseket kap a Stack Overflow for Visual Studio Code és a keresés is.

Más kérdés, hogy a vállalat mihez kezd a későbbiekben a nyilvánosan elérhető adatait lekaparó, és a saját megoldásaikat azzal tanító külső fejlesztőkkel, azonban a vállalatok számára kínált belsős platform biztosítani tudja, hogy az érzékeny saját adatok ne jussanak a szervezeten kívülre. Az olyan közösségi tudásoldalak, mint a Stack Overflow, ugyanis hihetetlenül hasznos források a nagy nyelvi modelleket és MI-kódolóeszközöket betanító cégek számára.

A vállalatok általában engedély nélkül kaparják ki a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, ami egyre kevésbé tetszik az értékes adatokat szolgáltató weboldalak és szolgáltatások számára. Orosz ezért nem tartaná meglepőnek, ha idővel a Stack Overflow for Teams még fontosabbá, fő termékké válna, míg a nyilvános felület az újabb ügyfeleket segítene toborozni, miközben hirdetési bevételeket generál.

De egyelőre azért bizalmatlanok a kóderek


A Stack Overflow júniusban tette közzé szokásos éves jelentését, amire  több mint 90 ezer fejlesztő adott választ a kérdésekre 185 országból. A felmérés idén már tartalmazott az idő közben nagy teret nyert nyelvi modellekre építő kódolóasszisztensekre vonatkozó kérdéseket is. A jelentés szerint egyre elfogadottabbá válik az iparban, hogy a fejlesztők MI-eszközöket használnak a munkájuk során, holott a kóderek jelentős része szkeptikus az előállított kódok pontosságát és minőségét illetően.

A válaszadók 77 százaléka pozitívan áll a mesterséges intelligencia alkalmazásához a munkafolyamatok során, 70 százalékuk már használt idén, vagy tervez használni a jövőben a kódolást segítő eszközöket. Az MI-alapú kisegítő eszközök előnyei közt főleg a produktivitás javítását (33%) és a gyorsabb tanulást (25%) említette a többség.

Bizalom terén viszont van még mit javulni: mindössze 3 százalék bizalmi szintje magas az ilyen eszközök iránt, 39 százalék „valamelyest bízik”. További 31 százalék bizonytalan volt a kérdésben, a többiek kissé bizalmatlan (22 százalék) vagy erősen bizalmatlanként (5 százalék) jellemezték magukat.

A legnépszerűbb fejlesztői eszköz a GitHub Copilot, a válaszadók 55 százaléka használja, ezt követi a Tabnine (13 százalék) és az AWS CodeWhisperer (5 százalék). A felmérés indiai, brazil és lengyel válaszadói nagyobb valószínűséggel alkalmazták ezeket a kisegítő kódolási eszközöket, mint az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és Németországban élő fejlesztők.

A bevallásuk szerint a kódolást még tanuló fejlesztők 82 százaléka használt ilyen eszközt, míg a magukat professzionálisnak tartó fejlesztőknek csak 70 százaléka.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 19:13

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.