Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. augusztus 17. 14:48

A Zoom mellőzésére szólítanak fel a nyílt forráskódú fejlesztők

A GitHub után a Zoom videókonferencia-platformot is bojkottálná az SFC a közelmúltban kialakult adatvédelmi fiaskó miatt.

A szabad és nyílt forráskódú szoftverprojektek részére infrastrukturális támogatást nyújtó nonprofit szervezet, a Software Freedom Conservancy (SFC) non-profit arra szólítja fel a fejlesztőket, hogy ne használják a Zoom videókonferencia-platformot a márciusban végrehajtott, de csak pár hete nagyobb hangot kapó, általános szerződési feltételeket (ÁSZF) érintő módosítások apropóján. Az SFC közleménye szerint a jövőben szeretné elősegíteni, hogy a nyílt forráskódú szoftverek támogatói a népszerű szolgáltatás alternatíváit válasszák.

Pár hete nagy visszhangot keltett, hogy a Zoom márciusban új záradékot iktatott az ÁSZF-be, ami az adatvédelmi kritikusok szerint lehetővé teszi a vállalat számára, hogy gépi tanulásos modelljeit, szolgáltatásait az ügyfelektől gyűjtött hang- és a képanyagok, szöveges üzenetek segítségével fejlessze, a felhasználóknak ráadásul nincs lehetőségük leiratkozni a részvételről. Egészen pontosan, a Zoom jogot kapott arra, hogy bármilyen adatot, fájlt, dokumentumot a saját fejlesztéseihez használjon fel, amiket összegző néven Customer Content-nek, azaz ügyféltartalmaknak hív. Az egészen hosszadalmas szöveg szerint a felhasználó ezen felül örökre szóló, nem kizárólagos, jogdíjmentes és minden egyéb jogot megad a Zoom számára az újraterjesztéshez, közzétételhez, importáláshoz, hozzáféréshez, tároláshoz, továbbításhoz.

zoom_call

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A cég a kirobbant adatvédelmi vita miatt múlt héten ismét módosította a dokumentumot, azzal a plusz kitétellel, hogy nem él vissza az ügyféltartalmakkal, külön kiemelve a videóhívásokat, és a felhasználók egyértelmű beleegyezésével gyűjt csak adatokat. A részlet nem vonatkozik azonban a szolgáltatáson belül generált adatokra, amik a különféle telemetrikus adatok, diagnosztikai adatok. Természetesen a Zoom egyes MI-alapú funkciónak használatához, például az értekezletekről automatikusan összefoglalót készítő Zoom IQ használatának feltétele az adatok felhasználásához való hozzájárulás.

A szervezet rámutat, hogy az ÁSZF-ben azonban továbbra is szerepel, hogy a Zoom a későbbiekben is módosíthatja az adathasználatra vonatkozó szabályokat, és a felhasználóra terheli a felelősséget, hogy tájékozódjon a frissítésekről. A Conservancy szerint a hihetetlenül hosszú, jogi nyelvezetű szöveg rávilágít a vállalatok és a felhasználók közti hatalmi dinamikára, a videókonferencia-szolgáltatás pedig visszaélt a nevével, azt feltételezve, hogy az ügyfelei vagy nem fogják megérteni az új feltételeket, vagy nem lesz lehetőségük más szoftver használatára.

A SFC korábban már több alkalommal is kritizálta a big tech cégek szolgáltatásait, tavaly pedig arra szólította fel a fejlesztőket, hogy bojkottálják a GitHubot, miután a kollaborációs platform elérhetővé tette a Microsoft tulajdonában lévő kódkiegészítő Copilot szolgáltatást, az átállást cégen belül külön programmal könnyítették meg a saját fejlesztőik számára. A Zoom alternatívájaként a szervezet saját, saját üzemeltetésű BigBlueButton nevű, nyílt forráskódú chatszerverét javasolja.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról