Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 7. 14:41

Fellázadtak a Stack Overflow moderátorai a ChatGPT miatt

Határozatlan ideig tartó sztrájkba kezdett a moderátorok egy része, miután az oldal vezetése megváltoztatni készül a generatív MI-szolgáltatásokkal kapcsolatos álláspontját.

Sztrájkot hirdettek a fejlesztők legfontosabb kérdezz-felelek platformja, a Stack Overflow moderátorai, miután a cég megtiltotta az MI által generált tartalmak "túlmoderálását". A tulajdonosok a múlt héten jelentették be az új moderálási irányelveket, amelyek szerint az MI által generált tartalmakat csak bizonyos esetekben lehet eltávolítani, lényegében szinte alig szabad szűrni azokat.

Popszakma, hackerek, menőzés

A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

Popszakma, hackerek, menőzés A hacker karaktere régóta jelen van az irodalomban és a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük sokat változott azóta. A weekly adásban ezt beszéltük ki.

A moderátorok egy része (körülbelül 11 százalékuk) ezért határozatlan ideig nem hajlandó dolgozni, követeléseik közt szerepel, hogy az oldal vezetése változtasson a ChatGPT és a többi generatív szolgáltatással készített válaszok megítélésének szabályain. A robotok által adott válaszok pár hónapja kezdték el megosztani a programozói közösséget és a vezetőséget. A Stack Overflow-n tavaly év vége óta tiltottnak számítottak a ChatGPT által írt válaszok, éppen a gyakori pontatlanság, a forrásmegjelölés hiánya miatt, a felhasználóknak akár 30 napos felfüggesztés járt az ilyen típusú válaszok beküldéséért.

Az oldal vezetése azonban pár hónapja bejelentette, hogy a jövőben életbe lépő szabályok alapján már nem lehetne törölni válaszokat az oldalról csak azért, mert MI készítette azokat. Ez vágta ki a biztosítékot a moderátorok egy szeleténél, akik akár teljesen elhagyhatják a munkájukat, amennyiben az oldal nem gondolja át a hozzáállását.

A Stack Overflow forgalma 2022 eleje óta hónapról hónapra csökkenést mutat a SimilarWeb adatai szerint, az átlagos csökkenés 6%. Márciusban a Stack Overflow forgalma 13,9%-kal esett februárhoz képest, áprilisban pedig 17,7%-kal csökkent márciushoz képest. Ez egyrészt a generatív MI-k térnyerésével is magyarázható, hiszen egyre többen fordulnak debuggoláskor inkább a robothoz, mintsem várnának más szakemberek visszajelzéseire és válaszaira a fórumon.

A sorozat október 17-i, első állomásán az AWS-ben már elérhető generatív AI megoldásokat vesszük nagyító alá. Sőt egy ígéretes, hazai felhasználásméréssel foglalkozó startup is itt debütál majd!

a címlapról

0

Popszakma, hackerek, menőzés

2023. szeptember 29. 11:55

A hacker karaktere évtizedek óta jelen van az irodalomban vagy éppen a filmiparban, tevékenységük és társadalmi megítélésük ezzel együtt sokat változott az évek során.