:

Szerző: Koi Tamás

2023. augusztus 10. 09:59

Kettős mérföldkőnél a Magyar Telekom

Rekord árbevételt ért el a második negyedévben a Magyar Telekom, mely elsősorban a márciusban életbe lépett, több millió előfizetőt érintő inflációkövető díjkorrekciónak köszönheti szárnyalását. A mobilos üzletág eközben két fontos mérföldkőhöz is elért.

Rekordnegyedévről számolt be a 2023-as második negyedévben a Magyar Telekom, mely részben a márciusban végrehajtott inflációkövető díjkorrekciónak köszönhetően fennállása óta először tornászta 200 milliárd forint fölé az árbevételét. 

A társaság által elért 208,1 milliárd forintos negyedéves árbevétel éves szinten csaknem a tavalyi infláció mértékével (14%-kal) nőtt, mely az alapja volt a távközlési cég márciusi díjkorrekciójának (a Telekom mellett a Yettel Magyarország, a Vodafone Magyarország és a Digi is korrigálta árait az inflációnak megfelelően). A cég szerint a növekedésben közrejátszott a mobil adatforgalomból és a vezetékes szélessávú szolgáltatásokból származó bevételek erőteljes növekedése is.

telekom_szekhaz_ablakok

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A Magyar Telekom különböző szegmenseinek teljesítményét nézve a magyarországi mobilos üzletág csaknem 110 milliárd forinttal a csoport árbevételének több mint a felét adta, míg a hazai vezetékes bevételek most először lépték át a 60 milliárd forintos határt (60,9 milliárd folyt be ezekből a szolgáltatásokból). A rendszerintegrációs/IT bevételek az idei első félévben folyamatos visszaesést mutatva 19,2 milliárd forinton álltak meg a második negyedév végén, igaz, éves szinten ez is csaknem 5%-os növekedést jelent.

A csoportszintű EBITDA AL éves összevetésben 33,5%-kal 68,6 milliárd forintra nőtt 2023 második negyedévében, míg az időszak eredménye éves szinten 101,9%-kal, azaz 11,9 milliárd forinttal 23,7 milliárd forintra nőtt ugyanebben az időszakban.

Az ügyfélszámot, illetve előfizetőszámot illetően a Magyar Telekom a honos piacán két fontos mérföldkőhöz is elért. A cég a második negyedévben 6,089 millió SIM-et kezelt, fennállása óta először átlépve a bűvös hatmilliós lélektani határt, a mobil szélessávú előfizetések száma pedig 3,978 millió volt, ami az eddigi növekedési ütem alapján a harmadik negyedévre több mint négymillió mobil szélessávú előfizetést eredményezhet a magyar piacon.

A vezetékes szegmensben tovább folytatódott az optikai szélessávú csatlakozások számának növekedése, így a negyedév végére már több mint 765 ezer végponton szolgáltatott internetet FTTH-technológiával a cég. A tévészolgáltatások terén kitartóan hódítottak az IPTV-elérések, amit jól szemléltet, hogy a társaságnak a negyedév végére már több mint 1,2 millió IPTV ügyfele volt, míg a kábeltévé és műholdas előfizetők száma összeadva 200 ezer alá csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 03:39

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.