Szerző: Koi Tamás

2021. november 10. 11:26

Mérföldkőnél a Telekom IPTV platformja

Októberben újabb mérföldkőhöz ért a Magyar Telekom televíziós szegmense - a cég IPTV platformjára előfizető háztartások száma átlépte az egymilliós küszöböt.

Az előzetes becslések alapján bejött, amire a Magyar Telekom idei első negyedéves szegmens statisztikáit látva számítani lehetett: a cég tévés előfizetőinek körében az évek óta domináló IPTV platform ügyfélbázisa októberben átléphette az egymilliós álomhatárt. 

A társaság tegnap kiadott harmadik negyedéves üzleti jelentése szerint a Magyar Telekom IPTV ügyfeleinek száma a negyedév végén - szeptember 30-án - 998 ezer volt, csaknem 30 ezerrel több, mint a második negyedév zárásakor. 

Eközben a digitális kábeltévés ügyfélbázis stagnált, míg a szatellit TV előfizetők száma folytatta a fokozatos, lassú lemorzsolódást. A vállalatnak az időszak végén 1 millió 288 ezer tévés ügyfele volt, melynek közel 80%-a már az IP-alapú televíziós platformon keresztül fogyasztott tartalmat.

telekomtv_1
a telekom új, androidos iptv vevőegysége

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Magyar Telekom 2006-ban vezette be kínálatába az akkor a piacon igazi kuriózumnak számító IPTV platformot, melynek eleinte egyik komoly korlátja volt, hogy a vezetékes szélessávú hálózatoknál akkoriban még javában dominált a réz érpár alapú xDSL-elérés, melynek amúgy is szűkös kapacitásait az IPTV tovább csökkentette.

Az idők során a platform elérhetővé vált HFC-alapú eléréseknél is, majd az optikai vezetékes internet bevezetésével végül minden kapacitáskorlát eltűnt. A szolgáltató az évek alatt architekturális szinten lényegében nem nyúlt hozzá számottevően a platformhoz, mely végül hosszas teszt- és bevezetési időszakot követően idén tavasszal került részben új alapokra, amikor a cég az elvault beltéri egységeket és a rajtuk futó végfelhasználói rendszert újra cserélte.

A platform megújulása a Telekom korábbi nyilatkozatai szerint alapot ad majd a tartalomkínálat további bővítésére, illetve egyénre szabottabb tartalom elérésére az elemző- és ajánló algoritmusoknak köszönhetően.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról