Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. június 29. 13:04

Budapesten cirkálnak az Apple hátizsákos emberei

Zajlik az adatgyűjtés az Apple térképszolgáltatásának frissítéséhez, a járművek után most gyalogosokkal is feltérképezi a cég Budapest nehezebben megközelíthető részeit.

Április elején számos országban, köztük hazánkban is elindult az új Apple Maps nézet, mely mindenki számára elérhetően kínál részletesebb és nem utolsósorban látványosabb tájékozódási lehetőséget. A Look Around azaz a „Körbenézés” gyakorlatilag a Google Mapshez tartozó utcakép-szolgáltatás, a Street View Apple-féle megfelelője, ami eleinte jellemzően kétéves felvételekkel operált.

A cég pár napja egy Twitter-bejegyzésben emlékeztetett rá, hogy Budapest utcáin is elkezdődtek a gyalogos felmérések, melyek során az autóval nehezen megközelíthető részeken a cég hátizsákos rendszerrel, illetve iPhone és iPad készülékekkel gyűjt adatokat a Térképek és a Körbenézés adatbázisának bővítéséhez. A fővárosban június ötödikén kezdődött meg az adatgyűjtés, ami egészen július 21-ig tart, a közzétett térképen a tervezett lokációk is megtekinthetők.

térképek

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Az Apple kiemeli, hogy az ilyen tevékenységek során is az Apple Térképek adatgyűjtő járműveinél megszokott adatvédelmi biztosítékokat alkalmazza, azaz a Körbenézés funkcióban megjelenő képeken például kitakarja az arcokat és a rendszámtáblákat, illetve utólag is lehet kérvényezni kitakarást az erre a célra létrehozott felületen.

A cég járművei egyébként korábban már nekiláttak Magyarország digitális feltérképezésének: Budapesten április 24.-május 29. közt lehetett belebotlani az autókba, nagyjából azonos időszakaszban, pár hétnyi eltéréssel rótták az utakat a Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarprszág, Közép-Dunántúl illetve Nyugat-Dunántúl régiókban.

Az Apple hosszú évekkel ezelőtt döntött úgy, hogy a meglehetősen statikus kinézetű Apple Maps térképalkalmazást átalakítja, részletesebb információkat elhelyezve a térképen, illetve 3D-s nézetben ábrázolva az épületeket és nevezetességeket. A térképek frissítése 2018. szeptemberében kezdődött az Egyesült Államokban, majd 2020. januárjára fejeződött be az ország egész területére vonatkozóan, ezt követte a bevezetés a nagy nyugat-európai piacokon - idén március 2-án zárult le egy frissítési kör a skandináv régióval, majd a tesztkörbe áprilisban bevonták Magyarország mellett Lengyelországot, Horvátországot, Csehországot és Szlovéniát.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.