Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. május 10. 12:57

A szülő feladata, hogy felkészítse a gyereket a közösségi médiára

Összesen tíz, nagy meglepetéseket nem igazán tartogató ajánlást fogalmazott meg a legnagyobb amerikai pszichológiai társaság a serdülők közösségi média használatára vonatkozóan, a pedagógusok, a szülők, a döntéshozók és a mentális egészségügyi szakemberek számára.

A világ legnagyobb pszichológusokat tömörítő társasága, az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) kedden jelentette be, hogy kidolgozta az első, a fiatalkorúak közösségimédia-használatára vonatkozó egészségügyi iránymutatásokat és elveket. Az utóbbi években indított perek kapcsán mind korábbinál jobban előtérbe került a kérdés, hogyan hat a social media a serdülők mentális egészségére, de a szakmai társaság most jutott el oda, hogy írásban is ajánlásokat tegyen, és hangsúlyozza, hogy a fiataloknak megfelelő felkészítés és tájékozódás után szabadna regisztrálniuk a közösségi felületekre, hasonlóan ahhoz, ahogy a sofőrök is jogosítvány megszerzése után vezethetnek autót.

Az APA nem ítéli el a közösségi médiát, helyette úgy fogalmaz: az online hálózatokkal kapcsolatban nem lehet kijelenteni, hogy eredendően előnyösek, vagy károsak lennének, a népszerű szolgáltatásokat megfontoltan kell használni. Az ajánlás nem említ név szerint platformokat, és tágabb körben próbál tanácsokat adni a gyerekek online életével kapcsolatos aggályok kezeléséhez, amiket korábbi kutatásokra alapoz.

socialmedia

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A pszichológusok ugyan a szülő szerepét helyezik középpontba, de egyben elítélően nyilatkoznak azokról az algoritmusokról, amelyek a fiatal felhasználóknak az önsértés, a táplálkozási zavarok, a rasszizmus és gyűlölködés felé terelő bejegyzéseket népszerűsítik. Egyes ajánlások a fiatalok napirendjére és internetezési szokásaira vonatkoznak, illetve azokat a ráutaló jeleket, „red flageket” részletezi, amelyek az egészségtelen közösségi média használatra utalhatnak. Az APA hangsúlyozza az alvás és a testmozgás fontosságát az általános jó közérzethez. Az elégtelen, nem jó minőségű vagy kevés alvás befolyásolja a serdülők idegrendszeri fejlődését, és akár az érzelmi életüket is megzavarhatja, ezzel növelve az öngyilkosságra vagy depresszióra való hajlamot. Az egészségügyi tanácsok egyik része tanácsolja a közösségi médiában töltött idő korlátozását.

Az APA szerint a közösségi média esetleges hatásai személyenként eltérőek, hiszen számos valós életbeli körülmény és a gyermek alapvető személyiségjegyei is befolyásolják, hogy miként hatnak rá bizonyos tartalmak. A szervezet felhívja a szülők figyelmét a szolgáltatásokban elérhető szülői felügyeleti eszközök használatára, de összességében az életkornak megfelelő fokú szülő felügyeletet javasol, akiket szintén bátorít a saját szokásaik felülvizsgálatára, mivel a szülő hozzáállása és potenciális rossz szokásai mintaként szolgálhatnak a serdülő számára. A szervezet összességében úgy gondolja, hogy az optimális közösségimédia-használat gyerekenként eltérő: az érettség, az önfegyelem, az intellektus és az otthoni környezet függvénye, így háztartásonként máshogy nézhet ki.

A közlemény kiemeli, hogy egyenlőre kevés kutatás érhető el a témában, így szorgalmazza a komolyabb befektetéseket, hogy minél több adat hozzáférhetővé váljon a jövőben. Az APA alátámasztás hiányában ezért nem is jelentheti ki, hogy a közösségi média hasznos vagy káros-e a fiatalokra, különös tekintettel a káros tartalmak kockázataira és a szocializációra gyakorolt hatásokról.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról