Szerző: Koi Tamás

2023. április 26. 09:38

19 online platformra terjedhet ki az EU szigorúbb felügyelete

Egyelőre 19 online szolgáltatás, illetve cég kapott az Európai Unió tavaly hatályba lépett, digitális szolgáltatások szabályozásáról és felügyeletéről szóló jogszabálya alapján kiemelt státuszt az Európai Bizottságtól.

Összesen tizenkilenc, zömében amerikai cég, illetve platform számíthat arra a jövőben, hogy működése szigorúbb elbírálás alá esik az Európai Unióban a tavaly hatályba lépett Digital Services Act (DSA) alapján. A jogszabály a kiemelt státuszú online platformokkal szemben egy sor komoly kötelezettséget és tiltást megfogalmaz, illetve általában véve ezen cégek ellenőrzése és szankcionálása más keretek közt zajlik majd, mint a kisebb piaci szereplőké.

A Bizottság által közzétett listában amerikai és kínai cégek egyaránt megtalálhatók, így szerepel rajta az Alphabet öt leányvállalata illetve divíziója (Google Maps, Play, Shopping, Search, YouTube), a Microsoft és a Meta két-két szolgáltatása (előbbinél a Bing és a Linkedin, utóbbinál a Facebook és az Instagram), az Amazon piactere, az Apple-féle App Store, a booking.com szállásközvetítő, a Snapchat, a Twitter, a TikTok, a Pinterest, a Wikipedia és a Zalando valamint az Alibabához tartozó Aliexpress piactér.

breton_dsa
thierry breton belső piacokért felelős biztos (forrás: EUrópai bizottság)

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A fenti lista a piaci viszonyok változásától függően jövőben tovább bővülhet, Thierry Breton, belső piacokért felelős illetékes biztos szerint jelenleg is az asztalán van további 4-5 olyan cégnek a neve, melyek besorolása kapcsán a következő hetekben születik döntés.

A DSA létrejöttének legfőbb alapját az adta, hogy a jogszabályt előterjesztő Európai Bizottság úgy látta, hogy néhány, különösen nagy piaci szereplő az információmegosztás és az online kereskedelem kvázi nyilvános színterévé vált, ezzel pedig együtt járnak bizonyos kockázatok is többek közt a felhasználói jogok és az információáramlás kapcsán, ezért a területet szükségessé vált újra szabályozni.

A Bizottság ezzel párhuzamosan meghatározta, hogy azok a platformok, amelyek 45 millió felhasználót elérve az Unió lakosságának több mint 10%-ához eljutnak, rendszerszintűnek minősülnek, és nemcsak a saját kockázataik ellenőrzésére vonatkozó konkrét kötelezettségek hatálya alá tartoznak, hanem egy új felügyeleti struktúra hatálya alá is.

Ez az új elszámoltathatósági keretrendszer a digitális szolgáltatások nemzeti koordinátorainak testületéből fog állni, és különleges hatáskört fog biztosítani a Bizottság számára a nagyon nagy platformok felügyeletében, beleértve a nagyon nagy platformok közvetlen szankcionálásának lehetőségét is.

Az online óriásplatformoknak vagy nagyon népszerű online keresőprogramoknak további kötelezettségeket is kell teljesíteniük; ezek közé tartozik az általuk nyújtott szolgáltatások használata során felmerülő online veszélyekkel – például a jogellenes áruk vagy tartalmak, illetve a dezinformáció terjedésével – kapcsolatos kockázatok átfogó éves értékelése.

a címlapról

VISION

0

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

2024. június 19. 13:00

A második generációs eszköz fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

METAVERSE

0

Átalakítja a Meta a Reality Labs-t

2024. június 19. 12:00

Két fő egységre osztotta a Meta a virtuálisvalóság-fejlesztésekkel foglalkozó Reality Labs-t, ami elbocsátásokat is hoz magával.