Szerző: Koi Tamás

2023. március 24. 11:21

Online árfigyelő adatbázis létrehozását kezdeményezi a GVH

Egyfajta állami árösszehasonlító oldallal kívánja ösztönözni a versenyt, ezáltal fékezni az inflációs áremelkedés hatását a Gazdasági Versenyhivatal és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Online árösszehasonlító szolgáltatást kíván elérhetővé tenni a lakosság számára már a második negyedév végén a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) - jelentették be közös, csütörtöki közleményükben a felek. A szervezetek az élelmiszer-ágazatban lefolytatott vizsgálatok tapasztalatai alapján döntöttek a árfigyelő/árösszehasonlító szolgáltatás gyors létrehozása mellett, mely reményeik szerint erősíteni fogja a versenyt a piacon.

A közösen kiadott közlemény leszögezi, nemzetközi tapasztalatok világítanak rá arra, hogy az ártranszparencia, a fogyasztói árak összehasonlítása hosszú távon is mérséklő hatással lehet az árakra, illetve erősítheti a vásárlói tudatosságot. A hatóság és a minisztérium közös sajtóanyaga szerint Görögországban, Németországban és Romániában is működnek sikerrel hasonló rendszerek.

price_pointing

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Mindezek következtében Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke "versenypártolási javaslatot" tett a Kormánynak egy online árfigyelő adatbázis létrehozására Magyarországon, amelynek működtetését – a szükséges fejlesztések elvégzése után – a Gazdasági Versenyhivatal biztosítja majd.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter támogatta a GVH kezdeményezését, ezért a felek közös munkacsoportot hoznak létre a lakosság számára is elérhető online árfigyelő adatbázis, illetve ahhoz kapcsolódó webes alkalmazás mielőbbi kifejlesztése, illetve a szükséges jogszabályi környezet kidolgozása érdekében. A már jövő hétfőn megalakuló munkacsoport továbbá egyeztetést kezdeményez az érintett szakmai szervezetekkel.

Az árfigyelés legelőször az élelmiszer-típusokra vonatkozóan a kiskereskedelmi szektorra fog összpontosítani úgy, hogy az elektronikus árfigyelő-rendszernek az év második negyedévének végére működnie kell - áll a bejelentésben.

A felek az online árfigyelő adatbázistól azt várják, hogy jelentősen megerősíti a transzparenciát, átláthatóvá teszi a különböző árképzési gyakorlatokat, végső soron pedig – a fogyasztók érdekeivel összhangban – hozzájárul a piaci verseny fokozásához, a vélt vagy valós túlárazás megakadályozásához.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról