Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. március 22. 12:21

Részvényesek perlik a Metát szexuális bűncselekmények okán

A Meta tisztségviselői állítólag nem tettek eleget a kötelezettségeiknek, és nem lépnek fel kellően hatékonyan a platformjaikon terjedő szexuális kizsákmányolás és a kiskorúak becserkészése ellen.

Per indult Mark Zuckerberg és a Meta más vezetői ellen a delaware-i bíróságon azzal váddal, hogy a tisztviselők nem tettek érdemi ellenlépéseket a vállalat által működtetett közösségi platformokon, így a Facebookon és az Instagramon zajló, szexuális kereskedelemhez és gyermekek kizsákmányolásához kapcsolódó bűncselekmények ellen.

A közösségi óriás ellen irányuló panaszt a cég részvényeit birtokló nyugdíj- és befektetési alapok hozták nyilvánosságra. A dokumentumok szerint a Meta vezetése és igazgatósága nem védte meg a társaság és a részvényeseik érdekeit azzal, hogy figyelmen kívül hagyta felületein a bűncselekményekre egyértelműen utaló bizonyítékokat, sőt mi több élesen úgy fogalmaz, hogy mivel a Meta nem adott tájékoztatást arra vonatkozóan, hogyan lép fel a probléma ellen, ezért arra lehet következtetni, hogy tudatosan segíti elő a szex- és emberkereskedelmet.

facebook-chairman-ceo-zuckerberg-testifies-house-financial-services-committee-hearing-washington

A Meta közleménye szerint egyértelműen tiltja a szexuális kizsákmányolást, és a keresetben olvasható vádak félreértelmezik a cég erőfeszítéseit. Zuckerberg, a Meta milliárdos társalapítója és vezérigazgatója 2019-ben a Kongresszus előtt egyszer már nyilatkozott arról, hogy a gyermekek kizsákmányolása „az egyik legsúlyosabb fenyegetés, amire összpontosítunk”. 

A Metát régóta vádolják azzal, hogy platformjai terepet szolgáltatnak a szexuális visszaéléseknek. 2021. júniusában a texasi legfelsőbb bíróság elé került egy ügy, amiben három áldozat azért perelte a közösségi óriást, mert bántalmazóik a Facebookon keresztül szemelték ki és cserkészték be őket. A technológiai cég ezen felül több száz, tizenévesek és fiatalok családtagjai által kezdeményezett üggyel néz szembe, akik szerint a gyerekek mentális problémái a Facebook és az Instagram addiktív gyakorlataival magyarázhatók.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról