:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2023. január 16. 13:15

Izraeli adatkaparókat perelt be a Meta

A Voyager Labs bűnügyi profilalkotáshoz árusítja szolgáltatását, amivel szinte minden közösségi felületről össze lehet kaparni a nyilvánosan elérhető adatokat, a probléma, hogy ezt haszonszerzés céljából teszi úgy, hogy a platformok üzemeltetőinek ne tűnjön fel.

Bár a Meta sem arról ismert, hogy tökéletes védené a platformjain jelenlévő felhasználók adatait, más cégeknek sem nagyon engedi, hogy az adathalmazban könnyedén vájkálhasson és nyerészkedjen. A technológiai óriáscég a héten pert kezdeményezett az adatkaparással foglalkozó izraeli Voyager Labs ellen azzal a váddal, hogy a cég hamis fiókokat hozott létre, és tömegesen gyűjtött adatokat a Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn, sőt a Telegram felületekről is, méghozzá nyerészkedési szándékkal.

A Voyager a Meta állítása szerint több mint 38 ezer kamufiókot regisztrált, illetve 600 ezer Facebook-felhasználó nyilvánosan elérhető profilinformációit kalapozta össze, beleértve a publikus bejegyzéseket, kedveléseket, ismerőslistákat, fotókat, kommenteket, illetve a különféle csoportokban és oldalakon végzett látható aktivitásokat.

A célpontok listája széleskörű volt, nonprofit szervezetek, médiavállalatok, egyetemek és az amerikai hadsereg egyes alkalmazottai után is kiváncsiskodtak. Az automatizált módszerekkel történő tömeges adatgyűjtési tevékenység viszont sérti a Meta szabályzatát, ezért a közösségi óriás azt kérte a bíróságtól, hogy adjon ki végzést a Voyager eddigi gyakorlatainak megtiltására, és vágja el a cég hozzáférését platformjaitól.

meta_voyager

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég alapvetően bűnüldözési célokra kínálja szolgáltatását, partnere volt 2019-ben a Los Angeles-i Rendőrfőkapitányság is. A közösségi médiában zajló tevékenységek megfigyelése egyben lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy több ezer személy fiókját tartsák megfigyelés alatt, akár potenciális gyanúsítottak online ismerőseit és kapcsolatait monitorozzák. A kapcsolatok feltérképezését ráadásul mesterséges intelligencia támogatja. 

A social media felütek adatain alapuló úgynevezett „prediktív rendfenntartás” az utóbbi években egyre inkább vitás területté vált a magánéletet védő aktivisták és a törvényhozás közt, azon aggodalomból kifolyólag, hogy a technológia elfogultságnak és diszkriminációnak ad teret.

A Meta tavaly júliusban a scraping szolgáltatásokat nyújtó Octopus Data cég és egy Ekrem Ateş nevű magánszemély ellen is pert indított a szövetségi bíróságon. Az Octopus eszközének működése problémás, mivel feltétele a felhasználó fiókjába való bejelentkezés, utána tud csak telefonszámokat, születési dátumokat, e-mail címeket és más személyes információkat tömegesen összekalapozni a felhasználóhoz köthető összes Facebook és Instagram ismerősről, többek közt arról is, hogy ők milyen hozzászólásokat tettek közzé és milyen tartalmakat kedveltek. A szolgáltatásért fizető felhasználók lényegében maguk adják át a bejelentkezési adataikat az Octopusnak.

A Voyager ellen indított per híre pár nappal azután érkezik, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága jóváhagyta a Meta keresetét a kiberfegyvereket fejlesztő izraeli NSO Group ellen is, ami hosszas pereskedést vetít előre. Az NSO Group a vádak szerint a WhatsApp egyik sérülékenységét kihasználva 1400 okostelefonra telepítette a Pegasus kémszoftvert.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:46

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.