Szerző: Koi Tamás

2023. március 16. 10:58

Újabb leépítési hullám jön a Meta-nál

Néhány hónap leforgása alatt a második, tömeges leépítési intézkedést jelenti be a Facebook anyavállalata, a Meta platforms, melyet tavaly a nagy tech cégek közül leginkább földhöz vágtak a kedvezőtlen gazdasági körülmények.

Kedden magyar idő szerint délután bejelentette idei első nagy leépítési hullámát a Meta platforms, mely a tervek szerint a következő hónapokban összesen mintegy tízezer munkavállalótól válhat majd meg. Az újabb leépítési hullám senkit nem ért váratlanul az iparágban, még akkor sem, ha legutóbb nem egészen fél éve döntött a menedzsment hasonló létszámú - 11 ezer főt érintő - leépítésről.

A Meta tavaly november 9-i bejelentése akkor a cég teljes munkaerő-állományának mintegy 13%-át érintette, ami akkor jelentős kontrasztot képezett a korábbi évek féktelen toborzási hullámával (a Meta munkaerőállományának mérete 2020 és 2022 vége között megduplázódott).

meta_walking

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Zuckerberg tavaly nyáron vészjósló szavakat használt a cég jövőjét illetően, így közölte, a Meta-nak minden eddiginél súlyosabb helyzetben kell majd helytállnia, mely elsősorban a kedvezőtlen gazdasági környezetnek köszönhető, ugyanakkor a céget rendkívül érzékenyen érintette az Apple tavalyi adatvédelmi intézkedése, az iOS operációs rendszerbe épített követőkód-tiltás is. Ha ez nem lenne elég, a vállalatnak a nyakára nőttek a versenytársak is, így elsősorban a ByteDance-hoz tartozó TikTok, mely ma már egyértelműen a fiatal korosztály első számú közösségimédia-platformja.

A cégvezető keddi belső memo-jában visszautalt a 2022-es évre, mely a korábbi évek trendjeit teljesen felborítva kijózanító figyelmeztetésnek bizonyult a Meta számára. 

Azt hiszem, fel kell készülnünk arra az eshetőségre, hogy ez az új gazdasági realitás éveken keresztül velünk marad 

-írta a dolgozóknak címzett üzenetében Zuckerberg.

A leépítésekkel párhuzamos strukturális átalakításokkal kapcsolatos konkrétumokat április végén jelenti be a cég, a munkavállalók nagy részének pedig májusban mondhatnak majd fel. A most bejelentett költségcsökkentési intézkedéseknek köszönhetően a Meta 2023-as kiadásai a korábban előírányzott 89 és 95 milliárd dollár közötti sávból a 86 és 92 milliárd dollár közötti sávba kerülnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról