Szerző: Koi Tamás

2023. február 28. 09:55

5G helyett sok szívecskét hozott Barcelonába a DT

A korábbi, hangzatos technológiai hívószavak helyett emberközpontú technológiáról és közepesen érdekes innovációkról számolt be a barcelonai Mobile World Congressen a Deutsche Telekom.

Röviddel azt követően, hogy a cég első számú embere, Tim Höttges a keynote teremben igyekezett az expó európai résztvevőit kicsit kibillenteni a komfortzónából, technológiai bemutatót tartott standján a Deutsche Telekom, melyet a szokott módon ezúttal is Claudia Nemat, a vállalat technológiáért és innovációért felelős igazgatósági tagja vezetett.

Míg a korábbi években a hasonló előadások rendre az 5G-s infrastruktúra térhódításáról és fejlesztéséről szóltak, ma már sokkal inkább a "use case" került előtérbe, melynek a vállalat szemléletesen a "Giving Technology a Heartbeat" mottót adta.

Az eseményen jórészt az elmúlt hónapok újdonságai és innovációi kaptak felsorolást, így például a Telekom bemutatta, a hibrid műholdas-földi kommunikációs rendszerét, melyet katasztrófahelyzetekben lehet bevetni, és amelyben a műholdak mellett drónok is szerepet játszanak, melyek 20 kilométeres magasságból láthatnak el jól fókuszált területeket 5G-s jellel.

nemat_dt
fotó: hwsw

Az előadáson a mobilos infrastruktúra új, nyílt topológiája, az OpenRAN is hangsúlyos szerepet kapott, kiemelve, hogy a Deutsche Telekom idén tervezi elindítani az első, OpenRAN-ra épülő kereskedelmi hálózatot Európában a Mavenir-rel partnerségben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A bemutatón szó volt továbbá a Deutsche Telekom saját router operációs rendszeréről, az RDK-ról is, mely az előfizetői végberendezések által biztosított szolgáltatásminőség javítását helyezi előtérbe. Ebbe a rendszerbe egyébként félig-meddig a Magyar Telekom ügyfelei is betekintést kaphattak már korábban azáltal, hogy a Telekom alkalmazáson keresztül a hozzájuk kihelyezett bizonyos home gateway-ek egyes paramétereit távolról is tudták, illetve tudják szabályozni.

Nemat az eseményen újdonságként mutatta be továbbá az elérhető árú 5G-s saját márkás telefont, a T-Phone-t, mely ugyanakkor csak a német piacon számít valódi újdonságnak, több mint féltucatnyi európai országban (köztük Magyarországon) már tavaly ősszel piacra került, illetve most ki is derült, hogy eddig mintegy 60 ezer darabot értékesített belőle a cégcsoport. 

A technológiai fejlesztések egyik új iránya a telekommunikációban a nyílt API-k bevezetése, melyre a Deutsche Telekomnak is van már válasza. Ez a T-DevEdge, a Deutsche Telekom és a T-Mobile US által közösen, fejlesztők számára megalkotott platform, mely egyszerű hozzáférést biztosít az alkalmazásprogramozási interfészekhez (API).

Az előadáson elhangzott, hogy Európában a Siemens Energy már teszteli a Quality-on-Demand hálózati API-t a távkarbantartás optimalizálása érdekében, melynek részeként a helyszínen tartózkodó technikusok VR szemüveget használnak, így távoli kapcsolat során a központban dolgozó szakértők kiválóan tudják támogatni a helyszíni technikusokat a problémamegoldásban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról