Szerző: Koi Tamás

2023. február 28. 09:21

Deutsche Telekom: nem vagyunk hülyék, a rendszer rossz

Szokatlanul kemény szavakkal rángatta ki a komfortzónájukból a barcelonai Mobile World Congress második előadássorozatának részeként az európai hallgatókat Tim Höttges, a Deutsche Telekom első embere. A cégvezető szerint a távközlési cégek működési környezete hosszútávon alkalmatlan arra, hogy versenyképessé tegye a régiót Amerikával és Ázsiával.

Vannak európaiak a teremben? Ők készüljenek rá, hogy most egy kicsit kimozdítom őket a komfortzónájukból, a többiek alhatnak tovább

- ezekkel a szavakkal nyitotta meg előadását a barcelonai Mobile World Congress első napjának derekán Tim Höttges, a Deutsche Telekom cégcsoport vezérigazgatója, hogy aztán az európai digitális ipar, illetve azon belül a távközlési szektor folyamatosan növekvő irrelevanciájáról beszéljen a jelenlévőknek.

Höttges az előadásban szemléletes példaként a különböző régiók, kontinensek 5G-s szolgáltatás-ellátottságát hozta fel, megemlítve, hogy míg az Egyesült Államokban a lakosság 96%-a, Ázsiában pedig nagyjából 90%-a számára érhetők el az új generációs hálózatok, addig ez az arány Európában mindössze 73%, miközben a fix elérések átlagos letöltési sávszélessége tekintetében is lemaradásban van az európai kontinens. Höttges rámutatott arra is, hogy mindeközben a "nyugati világ" összes adatvagyonának nagyjából 92%-át amerikai szervereken tárolják.

dt_europe_mwc23

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A cégvezető beszédében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány egyben azt is megmutatta, hogy a chipgyártás területén is óriási kihívásokkal küzd az európai régió, ami súlyos károkat okozott az európai, azon belül legfőképpen a német autóiparnak.

A Deutsche Telekom első embere leszögezte, a távközlési cégek hálózatai nélkül a helyzet jottányit sem fog változni. Höttges szerint ugyanakkor az európai telkók nem fektetnek be kellő mértékben a helyi infrastruktúrák fejlesztésébe, ami aggasztó lemaradást eredményezhet az egész európai digitális gazdaság számára.

Tisztázzuk, hogy ennek nem az az oka, hogy az európai cégvezetők hülyék. Ez a szektor működési környezete miatt van így

-szögezte le Höttges.

A szakember megismételte az európai távközlési szektor szereplői által korábban már többször hangoztatott frázisokat, miszerint az európai távközlési cégeknek más régiókhoz képest jelentősen erősebb szabályozói nyomással kell szembesülniük, miközben egyes piacokon még a mobilszolgáltatások számára rendelkezésre álló 5G-s spektrumok sem feltétlenül lettek kiosztva.

A cégvezető szerint az iparágnak is tennie kell a versenyképesség növelése érdekében, így többek között le kell számolni néhány, az infrastruktúra kiépítését és üzemeltetését jellemző régi dogmával, így el kell felejteni a "fekete dobozokat", helyette nyíltabb megközelítést kell alkalmazni a mobilhálózati infrastruktúrák fejlesztése terén, utalva ezzel az OpenRAN kezdeményezésre. Hasonló kezdeményezés a nyílt API-k rendszerét hozó Kamara, mely a távközlési ipar és más digitális iparágak hatékony összekötésére tett kísérlet, és ami az idei Mobile World Congress egyik leggyakrabban emlegetett buzzwördje.

Höttges az európai távközlési iparág versenyképességének egyik kulcsaként ezzel együtt is a további konszolidációt nevezte meg, melynek részeként utalt az elmúlt időszak egyik legnagyobb vitát kiváltott kérdése, az OTT szolgáltatók, vagy ahogy Höttges nevezte, a hyperscaler-ek hozzájárulása az európai infrastruktúra-beruházásokhoz.

A DT vezére leszögezte, az európai távközlési szektor csak tavaly 55 milliárd eurót ruházott be a helyi távközlési infrastruktúrákba, míg a nagy tartalom- és felhőszolgáltatók 19 milliárd euró értékben fejlesztettek a kontinensen, ebből azonban 18 milliárd euró adatközpont-fejlesztéseket takart.

Miért nem tudnak a streamingszolgáltatók, a hyperscalerek legalább egy picit hozzátenni a mi erőfeszítéseinkhez?

-tette fel a nyilvánvalóan költői kérdést Höttges az eseményen. A Deutsche Telekom vezetője ismételten megemlítette, hogy az európai távközlési hálózatok által generált forgalom 60%-a hat amerikai céghez kötődik, ami szükségessé teheti a szabályozói beavatkozást.

Höttges végül összefoglalva mondandóját ismételten hangsúlyozta, hogy az európai távközlési szektornak jelentős konszolidációra és csökkenő szabályozói terhekre van szüksége ahhoz, hogy versenyképes tudjon maradni más régiókkal szemben. Höttges szerint az iparág jelenlegi "krízisére" lenne gyors megoldás, ha lenne akarat - a vezető példaként az európai energiakrízist hozta fel, mellyel szemben az EU politikai vezetése gyorsan és megfelelő konszenzusok mentén tudott intézkedni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról