Szerző: Koi Tamás

2022. november 25. 09:20

Belevág az on-demand modellbe az Intel

Az előzetesen megszellőztetett terveknek megfelelően a héten elindította On Demand nevű szolgáltatását az Intel, mellyel a cég legújabb szerverprocesszorainak bizonyos típusainál egyes funkciók a jövőben licencdíj fejében lesznek majd elérhetők.

Paradigmaváltásra készül az Intel a szerverprocesszorok piacán. Az ezzel kapcsolatos terveket viszonylag régóta felvázolta már a gyártó, most azonban kiderült számos konkrétum az Intel On Demand nevű, licencalapon működő rendszerről, melynek lényege, hogy a CPU-k egyes funkcióit, alegységeit egyszeri aktiválási díj vagy használatalapú fizetés után lehet elérni.

A november első felében bemutatkozott, negyedik generációs Xeon Sapphire Rapids szerverprocesszorok egyes változataival érkező modell lehetővé teszi az Intel számára, hogy a tényleges hardver-termékpalettát (azaz az SKU-k számát), ezzel együtt a gyártást valamelyest egyszerűsítse. A felhasználók számára pedig azért lehet hasznos ez a lehetőség, mert egy-egy új funkció eléréséhez nincs szükség a hardver cseréjére, ami adott esetben jelentős költségmegtakarítást hozhat.

intel-xeon-

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel a hét közepén bejelentette, hogy bizonyos típusoknál a Software Guard Extensions (SGX), a Quick Assist Technology (QAT), a Dynamic Load Balancer (DLB), az In-Memory Analytics Accelerator (IAA), illetve a Data Streaming Accelerator (DSA) funkciókat lehet majd a vásárlás után több konstrukcióban is aktiválni, feloldani.

A három konstrukcióból a Security Upgrade az SGX-et, a Communications & Storage Suite a QAT-t, a DLB-t és a DSA-t, az Analytics Suite pedig a DSA-t és az IAA-t aktiválja vagy egyszeri licencdíj fejében, vagy használat alapon. Utóbbi konstrukciót közvetlenül a szervergyártón keresztül lehet elérni (ahol a gyártó ezt támogatja) - a programhoz a piac legnagyobb szereplőinek döntő többsége csatlakozott, így az Intel On Demand licencek többek között a H3C, HPE, Inspur, Lenovo és a Supermicro kínálatában is elérhetők lesznek vélhetően a jövő év elejétől.

Az Intel On Demand szolgáltatás árazását egyelőre nem hozta nyilvánosságra a processzorgyártó, a konstrukció ugyanakkor egyelőre hangsúlyozottan csak a szerverpiaci termékeknél lesz elérhető, az Intel a jelek szerint tehát nem kívánja újjáéleszteni a finoman szólva negatív fogadtatású, 2010-ben tető alá hozott Intel Upgrade Service-t.

Az egyes Clarkdale és Sandy Bridge sorozatú asztali és notebook-CPU-khoz kínált rendszerrel kapcsolatban annyira rosszak voltak a tapasztalatok, hogy a cég egy évvel a létrehozását követően jobb híján kivezette a kínálatból.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról