Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 14. 12:27

Kénytelen olcsóbban adni a Xeonokat az Intel

Tajvani források szerint az Intel módosított szerveres termékstratégiáján, mely szerint a korábbinál nagyobb árkedvezményeket nyújt egyes vásárlóinak.

A jellemzően jól értesült DigiTimes szerint a háttérben az AMD térnyerése áll, amelynek legújabb Epyc szériája régen látott sikernek örvend nagyvállalati körökben. A chiptervező processzorai egyre több nagy adatközpontba kerülnek be, kiszorítva az Intel termékeit. A forrás állítja, az Intel most jobb híján árversennyel próbálja elvágni a további növekedés útját, miközben az AMD a szűkös gyártási kapacitás miatt képtelen maradéktalanul kiszolgálni a piaci igényeket.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Mercury Research augusztusban közölt adatai szerint az AMD már 22,5 százalékos szelettel rendelkezik a teljes x86-os processzorpiacot tekintve. Ebből ugyanakkor egy lényegesen kisebb, nagyjából 10 százalékos részesedése van a szerverpiacon, ahol csak lassan, tized százalékonként sikerül lemorzsolni az Intel előző évtizedben kiépített egyeduralmát. Az AMD legutóbb bemutatott, Milan kódnevű szerverprocesszorai látszólag áttörést hoztak a konkurenciaharcban, a központi egységekre ugyanis egyre több nagy, ismert név kezdett el rendszereket kiépíteni.

epyc

Legutóbb a Cloudflare jelentette be, hogy az Intel "Ice Lake" Xeonjai helyet inkább az AMD újdonságaival frissíti adatközpontjait. Az ismert szolgáltató bejegyzése szerint az AMD szerverprocesszorinak kedvezőbb hatékonysága döntött. A Cloudflare mindkét beszállító termékeit alaposan letesztelte, és bár a néhány hónapja megjelent Xeonok számítási teljesítménye versenyképes volt, a disszipációt tekintve szerverenként több 100 wattos hátrányt mutatott az Intel, amely egy (vagy több) nagy adatközpontnál már hatalmas gazdasági hátrányt jelenthet.

Az Intel vélhetően ezért kénytelen nagyobb árversenybe szállni. Bár ezzel sikerülhet lassítani az AMD térnyerését, a vállalat nyeresége komolyan megszenvedheti a konkurálást. A chipgyártó Xeonokkal foglalkozó, DCG divíziójának forgalma a legutóbbi negyedév során 9 százalékot csökkent, mely a tavalyi 7,1-hez képest 6,5 milliárdos forgalmat jelentett. Az üzemi eredmény ennél lényegesen nagyobb mértékben, mintegy 37 százalékkal mérséklődött, 3,1-ről 1,9 milliárdra apasztva az összeget. Amennyiben az Intel valóban nagyobb kedvezményeket ad, úgy az üzemi eredmény a bevétel arányában tovább csökkenhet majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról