Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. november 21. 13:16

Rengeteg víz folyik el az adatközpontokban aszály idején

Súlyosbodik az aszályhelyzet az Egyesült Államokban, ami hatással van a vízzel hűtő adatközpontok működésére is, így a Microsoft és a Meta sem tudja elkerülni, hogy proaktívabban álljon hozzá a vízgazdálkodáshoz.

Egyre súlyosabb az aszály az Egyesült Államokban, aminek hatásait már a vízhűtésre és légkeringetésre épülő rendszereket használó adatközpontok is érzik. A kutatások szerint egy adatközpont átlagosan napi 300 ezer gallon (több mint egymillió liter) vizet használ fel hűtés céljából, ami megegyezik 100 ezer amerikai háztartás napi fogyasztásával. Az Észak-Amerikában, Dél-Amerikában és Európában több mint 40 adatközpontot üzemeltető, kolokációs szolgáltatásokat nyújtó CyrusOne fenntarthatóságért felelős alelnöke, Kyle Myers szerint a víznek, mint erőforrásnak való kitettség ebből kifolyólag komoly kockázatokat rejt, főleg hogy az épületek infrastruktúráját és rendszereit jellemzően 20 évnyi üzemeltetést szem előtt tartva építik ki.

A problémát felismerte a Meta is, így egy kísérleti projektet indított Los Lunasban arra, hogy a relatív páratartalmat 20 százalékról 13 százalékra csökkentve spórolni tudjon a vízfogyasztással, a megoldás végül bevált. Ettől független a Meta teljes vízfogyasztása továbbra is emelkedik, tavaly a szükséges mennyiség egyötödét ráadásul olyan területekről szerezte be, ami kifejezetten válságban van vízkészlet tekintetében. A cég megfogalmazta új célkitűzését is, miszerint 2030-ra szeretne több vizet visszaforgatni, mint amennyit felhasznál, prioritássá válik számára a víz újrahasznosítása.

adatközpont

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Microsoft szintén kötelezettséget vállalt, 2030-at tűzte ki céldátumul a „vízpozitivitásnak”, aminek eléréséhez egyrészt csökkenti a fogyasztás mennyiségét, másrészt az újraforgatással szerepet vállalna azon régiók vízkészletének feltöltésében, ahol nincs elegendő víz. Brad Smith, a Microsoft elnöke szerint megoldásokkal teljes egészében újra fogják hasznosítani az adatközpontokban használt vizet, különféle kondenzációs technikák alkalmazásával, illetve az egyébként is esőben gazdag területekről fognak vizet gyűjteni, például a Csendes-óceán észak-nyugati részéről.

Míg a saját adatközpontokat birtokló nagyvállalatok igyekeznek megoldani a helyzetet, addig a több ügyfél kiszolgálására kialakított kolokációs adatközpontokból egyre többet vásárolnak fel a magántőke-társaságok, mivel azok komoly megtérüléssel kecsegtetnek a befektetők számára. Az USA-ban jelenleg körülbelül 1800 kolokációs adatközpont található.

Az Egyesült Államok legfrissebb adatai szerint az ország alig több mint felét (50,46%) szárazság sújtja, főleg nyugati részen egyre rosszabb a helyzet.

a címlapról