Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 20. 14:33

Nem bírták a hőséget a Google és az Oracle adatközpontjai

Az Egyesült Királyságban uralkodó hőhullámok kikezdték a szerverparkokat, a Google és az Oracle hűtőrendszerei sem tudták optimális szinten tartani a hőmérsékletet.

A brit meteorológiai intézet közlése szerint kedden megdőlt az Egyesült Királyság mindenkori melegrekordja, a londoni Heathrow repülőtéren 40,2 Celsius-fokot mértek. A szigetország történelmében először volt rá példa, hogy a legmagasabb fokú riasztást adták ki a rendkívüli hőség miatt hétfőre és keddre.

A kánikulával szembeni ellenállásban a Google és az Oracle felhőinfrastruktúrájának otthont adó adatközpontok hűtőrendszerei is a csúcsra pörögtek. A hardverkomponensek tartós károsodása és egy esetleges hosszabb kimaradást megelőzvén a Google és az Oracle inkább leállította a berendezéseket, ezzel átmenetileg kimaradás volt tapasztalható szolgáltatásaikban.

Elsőként az Oracle jelentette magyar idő szerint kedd este fél hatkor a problémát. Az Oracle Cloud állapotjelzőjén közzétett tájékoztatás szerint a déli (londoni) központban a hűtési rendszer egy része meghibásodott, aminek eredményeként le kellett kapcsolni az infrastruktúra egy részét a hardverhibák elkerülése miatt, így addig egyes Oracle Cloud ügyfelek nem férhetnek hozzá az erőforrásaikhoz – figyelmeztettek.

Közel két órával később a Google is hasonlót jelentett a kettes számú nyugat-európai régióból (europe-west2), státuszjelzője szerint a régióban kapacitáskiesés volt, egy virtuális gép leállt, ezért az ügyfelek kisebb csoportja számára elérhetetlenné vált a szolgáltatásuk. A további hibák megelőzéseként a keresőóriás is a gépek lekapcsolása mellett döntött.

Azóta mindkét cégnél helyreállt a működés, de továbbra is komoly nehézség, hogyan védekezzenek a hőség ellen, a Bloomberg beszámolója szerint több brit adatközpontban már vízzel hűtik kívülről az épületeket.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról