Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 24. 09:26

Nem bír az adatközpontokkal az ír áramhálózat

Nem ad ki új csatlakozási engedélyt az áramhálózathoz az adatközpont-üzemeltetőknek Írország elektromos hálózatának fenntartója, az EirGrid, mivel a közműszolgáltató a megnövekedett terhelés miatt nem látja biztosítottnak egyes régiók ellátását.

Az adatközpont-üzemeltetők felé is kiterjesztette hálózati csatlakozási moratóriumát Írország állami tulajdonban lévő áramszolgáltatója, az EirGrid, miután többek között a már meglévő adatközpontok működése is akkora terhelést okoz a közműhálózatban, hogy az a határon üzemel. A moratórium miatt legalább két Microsoft és egy Amazon Web Services (AWS) adatközpont megépítése eshet kútba a régióban, mintegy kétmilliárd euró értékben - írja a The Times.

Az ügy még az egész Európát kisebb-nagyobb mértékben érintő, idén csúcsosodó energiakrízis előtt kezdődött, legalábbis az EirGrid már tavaly figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy az adatközponti kapacitás további növelése extrém terhet ró a helyi áramhálózatra, mely áramkimaradásokhoz vezethet. 

amazon_aws_datacenter

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az áramszolgáltató ezzel párhuzamosan már 2021 novemberében felfüggesztette az új csatlakozási kérelmek engedélyezését a nagyfogyasztók számára a fővárosban és annak közvetlen vonzáskörzetében, ám akkor még úgy tűnt, hogy egyes, már kivitelezés alatt álló adatközpontok mentesülhetnek a moratórium alól.

Az EirGrid ugyanakkor a hét elején bejelentette, hogy minden adatközponti kérelmet elutasít, melynek hatására a beruházók azonnal leállították az építkezéseket, hacsak korábban már nem döntöttek eleve így.

Bennfentes források szerint most mind az Amazon, mind a Microsoft új helyszínt keres a beruházásoknak, előbbi Londonban, míg utóbbi az angol főváros mellett Frankfurtban és Madridban próbálkozik a kapacitásbővítéssel.

Az írországi kapacitásbővítésnek mindenesetre jó ideig búcsút mondhatnak a nagy adatközponti szolgáltatók, az EirGrid ugyanis a tervek szerint legalább 2028-ig fenntartaná a csatlakozási moratóriumot az olyan nagyfogyasztók esetében, mint az adatközpont-komplexumok. 

Az ír kormány az európai energiaválságra reagálva idén júniusban mindazonáltal arra utasította az EirGridet, hogy az idei és a 2024-es téli szezonban 450 megawattnyi generátor-többletkapacitást biztosítson vészeseti tartalékként.

a címlapról