Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 24. 09:26

Nem bír az adatközpontokkal az ír áramhálózat

Nem ad ki új csatlakozási engedélyt az áramhálózathoz az adatközpont-üzemeltetőknek Írország elektromos hálózatának fenntartója, az EirGrid, mivel a közműszolgáltató a megnövekedett terhelés miatt nem látja biztosítottnak egyes régiók ellátását.

Az adatközpont-üzemeltetők felé is kiterjesztette hálózati csatlakozási moratóriumát Írország állami tulajdonban lévő áramszolgáltatója, az EirGrid, miután többek között a már meglévő adatközpontok működése is akkora terhelést okoz a közműhálózatban, hogy az a határon üzemel. A moratórium miatt legalább két Microsoft és egy Amazon Web Services (AWS) adatközpont megépítése eshet kútba a régióban, mintegy kétmilliárd euró értékben - írja a The Times.

Az ügy még az egész Európát kisebb-nagyobb mértékben érintő, idén csúcsosodó energiakrízis előtt kezdődött, legalábbis az EirGrid már tavaly figyelmeztetést adott ki azzal kapcsolatban, hogy az adatközponti kapacitás további növelése extrém terhet ró a helyi áramhálózatra, mely áramkimaradásokhoz vezethet. 

amazon_aws_datacenter

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az áramszolgáltató ezzel párhuzamosan már 2021 novemberében felfüggesztette az új csatlakozási kérelmek engedélyezését a nagyfogyasztók számára a fővárosban és annak közvetlen vonzáskörzetében, ám akkor még úgy tűnt, hogy egyes, már kivitelezés alatt álló adatközpontok mentesülhetnek a moratórium alól.

Az EirGrid ugyanakkor a hét elején bejelentette, hogy minden adatközponti kérelmet elutasít, melynek hatására a beruházók azonnal leállították az építkezéseket, hacsak korábban már nem döntöttek eleve így.

Bennfentes források szerint most mind az Amazon, mind a Microsoft új helyszínt keres a beruházásoknak, előbbi Londonban, míg utóbbi az angol főváros mellett Frankfurtban és Madridban próbálkozik a kapacitásbővítéssel.

Az írországi kapacitásbővítésnek mindenesetre jó ideig búcsút mondhatnak a nagy adatközponti szolgáltatók, az EirGrid ugyanis a tervek szerint legalább 2028-ig fenntartaná a csatlakozási moratóriumot az olyan nagyfogyasztók esetében, mint az adatközpont-komplexumok. 

Az ír kormány az európai energiaválságra reagálva idén júniusban mindazonáltal arra utasította az EirGridet, hogy az idei és a 2024-es téli szezonban 450 megawattnyi generátor-többletkapacitást biztosítson vészeseti tartalékként.

a címlapról