Szerző: Koi Tamás

2022. március 18. 10:33

A Microsoft adatközpontjai fűthetik a finn háztartásokat

Finnország egyik legnagyobb távhőszolgáltatója, a Helsinkit és környékét ellátó Fortum bejelentette, hogy a jövőben részben a Microsoft új finnországi adatközpontjainak maradványhőjét használják majd a hálózathoz csatlakoztatott ingatlanok fűtésére.

Két új adatközőpontot létesít a következő években a Microsoft Finnországban, melyek száz százalékban megújuló energiával működnek majd - eddig ez egy teljesen hétköznapi CSR-bejelentésnek tűnhet, ám ez esetben az adatközpontok által felhasznált energia még kevesebb része mehet majd kárba, mivel a szerverek által termelt hőmennyiséget jelentős részben visszaforgatják az egyik helyi távhőszolgáltató, a Fortum hálózatába.

tavfutes

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A Fortum mintegy 900 kilométeres távhővezeték-rendszere jelenleg nagyjából 250 ezer, jórészt Helsinkiben és az agglomerációban található fogyasztási pontot lát el fűtéssel és melegvízzel a leghidegebb hónapokban, a vizet pedig jelenleg jobbára fosszilis tüzelőanyaggal melegítik fel a rendszerben.

A két újonnan épülő adatközpont ebből vált ki mintegy 40%-nyi hőkapacitást, amivel a Fortum CO2-kibocsátása becslések szerint évente nagyjából 400 ezer tonnával csökkenhet.

A cég az adatközponti hő hatékony elvezetéséhez mintegy 200 millió eurós egyszeri beruházást eszközölhet.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.