Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. október 17. 10:41

5G-s kézikonzollal állt elő a Razer

Felhőben való streamelésre és mobiljátékok futtatására szánja kézikonzolját a Razer, ami mindezt remek minőségű kijelzőn ígéri. A cég jó eséllyel a Nintendo Switch népszerűségét megirigyelve lép be az ilyen típusú készülékek piacára, de közvetlen versenytársa a Logitech nemrég bejelentett eszköze lehet. Nagy dobásként az 5G-támogatás van a porondon.

A gamereknek szánt perifériáiról ismert Razer a Qualcommal és a Verizonnal közösen pár hete bejelentette első, 5G-csatlakozást is támogató kézikonzolját, a Razer Edge 5G-t, aminek a hivatalos leleplezését csak nemrég ejtette meg az idei RazerCon eseményen. A gyártó szerint a „világ első 5G-s dedikált gaming eszköze” a programokat 6,8 hüvelykes AMOLED kijelzőn jeleníti meg 2400x1080 felbontásban, 144Hz-es képfrissítéssel. Android 12 operációs rendszeren fut.

Belülre a Qualcomm elsőgenerációs, 3Ghz-es órajelű Kryo CPU-t és Adreno GPU-t magába foglaló Snapdragon G3X chipsete került 8GB LPDDR5 RAM társaságában, 128GB tárhellyel, ehhez társul 5000 milliamperórás telep (üzemidőt nem közölt a cég). Kétféle konfigurációban választható, csak wifis, illetve 5G-t is támogató variációban, előbbit 400 dollárért lehet majd megvásárolni januártól a Verizonon keresztül, utóbbiról egyelőre nem közölt ilyen részleteket a cég, tehát nem tudni, hogy a drágább kiszerelés pontosan mikor és mennyiért jön.

razer_edge2

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Razer elmondása szerint az Edge-en több ezer AAA címet érnek majd el a játékosok a rengeteg meglévő androidos mobiljáték mellett, továbbá előretelepítetten használhatják az Epic Games Store-t, és az olyan felhőalapú streamingszolgáltatásokat, mint az Nvidia GeForce Now vagy az Xbox Cloud Gaming. A lényegében táblagépméretű Razer Edge a Razer Kishi V2 Pro kontrollerrel érkezik, annyi személyreszabottsággal, hogy került rá 3,5 milliméteres jackaljzat is, ami eredetileg nem adott a vezérlőn.

Nem csak a Razer irigyelte el a Nintendo Switch és a Steam Deck népszerűségét, a számítógépes perifériáiról ismert Logitech a Tencenttel együtt nemrég mutatott be egy kifejezetten felhős játékokhoz tervezett kézikonzolt, ami formájában sem tér el nagyon a már látott megoldásoktól és a bevált recepttől. A Logitech G Cloud körülbelül 12 órát bír egy feltöltéssel, héthüvelykes IPS LCD érintőkijelzőt kapott (60Hz), nyolcmagos Qualcomm Snapdragon 720G processzor és 4 GB LPDDR4x RAM dolgozik benne, 64 GB-os tárhellyel. Androidot futtat és az alkalmazások is a Google Play Store-ból tölthetők le – tehát egy ízig-vérig androidos eszköz, és kérdés, hogy az okostelefonok korában erre mennyire lesz felvevőpiac, bár a kialakítás kétségkívül kényelmesebb játékélményt garantál, mint egy sima okostelefon.

A Logitech október 17-én, éppen ma megjelenő készüléke 350 dollárba fog kerülni (kb. nettó 145 ezer forint), tehát még csak nem is olyan olcsó. A Razer egyébként is magasabb árazású termékei miatt sem meglepő, hogy ők a saját kézikonzoljukkal is ettől kicsit feljebb lőnek, ráadásul a Razer nagy hangsúlyt fektet a kijelzőre és kontrollerekre is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról