Szerző: Koi Tamás

2021. november 18. 09:35

Indul a felhőalapú játék az Xboxokon

Tartva magát korábbi ígéretéhez, idő előtt elérhetővé tette az Xbox játékkonzolok tulajdonosai számára is a felhőben futtatott játékokat a Microsoft.

Korábbi ígéretének megfelelően közvetlenül karácsony előtt elérhetővé tette az Xbox Series X/S és Xbox One konzolok tulajdonosai számára az Xbox Cloud Gaming felhős játékszolgáltatást a Microsoft. Az új szolgáltatás a következő hetekben érkezik meg a támogatott 25 régióba - köztük Magyarországra -, azok számára, akik előfizetnek a Game Pass Ultimate csomagra.

Az okostelefonokra és PC-kre már korábban elérhetővé vált platform az Xbox konzoltulajdonosok számára számos további hozzáadott értéket nyújthat, így például letöltés nélkül is kipróbálható a Game Passban elérhető címek zöme, multiplayer játékok esetén nem szükséges letölteni a játékot, illetve bizonyos nextgen videojátékok így elérhetővé válhatnak az Xbox One konzolok tulajdonosai számára is.

00:37
 

Xbox Cloud Gaming Now Available on Xbox Series X|S and Xbox One

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Microsoft a kezdetek óta komoly hardveres és szoftveres fejlesztéseket eszközöl az Xbox Cloud Gaminghez. Ez többek között egyedi adatközpontos hardver építését jelentette, amelynek az Xboxra íródott címekkel való kompatibilitás mellett meg kellett felelnie a Microsoft adatközpontos követelményeinek is. 

A vállalat a szolgáltatást kifejezetten óvatosan vezette be, így a korábban még Project xCloud nevet viselő felhőalapú játékplatform eleinte csak PC-n és iOS rendszeren volt elérhető, meghívásos alapú bétatesztben. A cég júniusban nyitotta meg a rendszert az összes Game Pass Ultimate előfizető előtt, majd szeptemberben kezdődött az Xbox Insiders tagok számára a konzolos bétateszt.

A stabil adatközponti háttér mellett a hasonló szolgáltatások zökkenőmentes használatához gyors és alacsony késleltetésű internetkapcsolat is szükséges, főleg utóbbi szempont - a válaszidő - lehet kritikus bizonyos játékműfajok esetében. A felhős játékok felhőtlen élvezetéhez ezért ezért leginkább az optika-alapú vezetékes elérések, netán az 5G-s mobilnet javasolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról