Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 2. 11:27

Meglendült a kasza az Oracle-nél

Megérintette a válság szele az Oracle-t, a cég a válaszul tervezett költségcsökkentési intézkedésektől egymilliárd dolláros megtakarítást vár.

Újabb technológiai multit ért el a kedvezőtlen gazdasági körülményekre válaszul érkező leépítési hullám. Az Oracle a héten megkezdte jelentős létszámú globális munkaerőállományának megnyirbálását, elsőként az Egyesült Államokban, a cég korábbi központjában, San Franciscoban, illetve annak környezetében - írja a The Information

A lap júliusban elsőként cikkezett arról, hogy az üzleti szoftvermegoldások piacának meghatározó szereplőjénél létszámleépítés lehet a közeljövőben, miután a cég a kedvezőtlen gazdasági környezetre egy átfogó, mintegy egymilliárd dollárnyi költségmegtakarítást eredményező csomaggal próbál reagálni. A beszámoló alapján a cég a következő hetekben, hónapokban több ezer munkavállalónak mondhat fel, jóllehet az érintettek pontos számát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

oracle_hq

Popcorn + IT

Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

Popcorn + IT Több 100 előadás felvétele a HWSW Youtube csatornáján - csatlakozz!

A leépítési hullám az Egyesült Államokban dolgozó Oracle-alkalmazottakon kívül érintheti a kanadai, az indiai és bizonyos európai leányvállalatok kollektíváját is. A cég legutóbbi, májusban publikált éves jelentése alapján az Oracle-nek egyébként globálisan mintegy 143 ezer teljes munkaidőben dolgozó alkalmazottja volt a jelentés készítésének idején, ezzel a vállalat a globális IT-szektor egyik legnagyobb munkáltatójának számít.

Az Oracle nem az első és nem is az egyetlen iparági szereplő, mely a korábbi, a koronavírus-járványt kísérő válságidőszakkal járó fellángolásokat követően a munkaerőállományt is érintő költségcsökkentésre kényszerül. A legtöbb globális IT-multi, így az Apple, a Microsoft vagy éppen az Alphabet már jelezte, hogy a munkavállalói állomány ástrukturálásában, illetve a toborzások lelassításában, teljes leállításában, netán elbocsátásokban gondolkodik.

a címlapról