Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. szeptember 14. 12:46

Jót tett az Oracle bevételeinek a megafelvásárlás

Nyereségben annyira nem volt fényes az Oracle augusztusban zárult negyedéve, de bevételek terén megfelelt a várakozásoknak, a Cerner felvásárlása az első jelek szerint jó döntés volt.

Bevételek terén nagyjából sikerült teljesítenie a Wall Street elvárásait az Oracle-nek a 2023-as pénzügyi év első negyedévében, ami dollárban számolva 18%-kal, változatlan devizanemben pedig 23%-kal 11,4 milliárd dollárra nőtt, ehhez a Cerner szoftvergyártó felvásárlása is hozzájárult 1,4 milliárd dollárral. A negyedév adózott nyeresége viszont 1,55 milliárd dollár volt, ami visszaesés a korábbi időszak 2,46 milliárd dollárjához képest.

A felhőszolgáltatásokból és licenctámogatásból származó bevételek 14%-kal, változatlan devizanemben 20%-kal 8,4 milliárd dollárra nőttek. A felhőalapú licencekből és helyi licencekből származó bevételek 11%-kal nőttek USD-ben, és 19%-kal emelkedtek változatlan devizanemben, 0,9 milliárd dollárt tettek ki. A szoftverlicencekből a tavalyinál egy százalékkal kevesebb, 4,84 milliárd dollár folyt be. A jelentés szerint az Oracle felhős üzletága már a teljes bevétel 30 százalékát teszi ki, a felhőinfrastruktúrából származó negyedéves bevétel 52 százalékkal ugrott 900 millió dollárra.

oracle

Az Európai Bizottság júniusban egyezett bele abba, hogy az Oracle felvásárolja a Cernert, az egyik legnagyobb, amerikai központú e-egészségügyi céget, ezzel lezárult az ügylet egyik fontos, adminisztratív engedélyeztetési procedúrája. A felvásárlás révén az Oracle jelentős kompetenciához jutott az elektronikus egészségügy területén, illetve segítségével további, az egészségügyi iparágban működő ügyfeleket csábíthat a saját felhőjébe. A 28,3 milliárd dollár értékű akvizíció az Oracle eddigi legnagyobb felvásárlási tranzakciójának számít, elemzők szerint a Cerner öt év alatt visszahozhatja a vételárat.

A gazdasági környezet nehézségeire válaszul a cég augusztus elején megkezdte jelentős létszámú globális munkaerőállományának megnyirbálását, elsőként az Egyesült Államokban, a cég korábbi központjában, San Franciscoban, illetve annak környezetében, a költségcsökkentési intézkedésektől egymilliárd dolláros megtakarítást vár.

Az első negyedévben az Oracle a Microsofttal való kapcsolatot is szorosabbra fűzte, minden Microsoft-ügyfél közvetlenül az Azure felhőből érheti el az Oracle Exadata Cloud Service-t, az Oracle Autonomous Database-t és az Oracle adatbázis minden más verzióját. A negyedéves eredmények közlése mellett a vállalat bejelentette, hogy a jövőben az Amazon Web Services ügyfelei közvetlenül hozzáférhetnek az Amazon Cloudban futó Oracle MySQL HeatWave adatbázisához. Ez lehetővé teszi az AWS-felhasználók számára, hogy a tranzakciófeldolgozást, a valós idejű elemzést és a gépi tanulást egyetlen egységes MySQL-szolgáltatáson futtassák.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról