Szerző: Habók Lilla

2022. július 1. 11:30

Felveszi a kesztyűt a YouTube a kamuprofilok ellen

A YouTube felhasználói folyamatosan találkozhatnak hamis, magukat más személyeknek kiadó profilokkal és spam hozzászólásokkal a videós közösségi oldalon, de mindkét probléma mintha még terebélyesebbé nőtt volna az utóbbi időben. Ezek megfékezésére az Alphabet videós szolgáltatása három új szabályzatváltozással rukkolt elő, amelyek talán valamennyire mérsékelhetik a kialakult helyzetet.

Fontos újdonság a YouTube szabályzatában, hogy július 29-től kezdve a csatornatulajdonosok nem rejthetik el a nyilvánosság elől a feliratkozók számát, mivel a nézők részben ennek segítségével tudják ellenőrizni egy profil hitelességét. A közösségi oldal fejlesztőinek tapasztalata szerint a csalók gyakran a hozzászólásokban ismert személynek állítják be maguk, majd az oldalukra irányítják a felhasználókat. A hamis profilok gyakran egészen hasonlítanak az eredeti verzióhoz, de apróbb jelekből mégis azonosítható a különbség. Például ezeken az oldalakon jelenleg nem nyilvános a feliratkozók száma, ami nyilvánvalóan jóval alacsonyabb az eredeti csatornák közönségénél, és ez július végétől kezdve látható is lesz a csatornákon.

Szintén a hamis oldalak trükkje a speciális karakterek használata, amellyel az eredeti profilt igyekeznek valamilyen formában visszatükrözni. Erre a YouTube példája a ¥ouⓉube felirat, amely a jövőben már nem lenne engedélyezett. Bár a cég azt pontosan még nem határozta meg, mennyi az engedett és a túlzásba hajló különleges karakterszám egy csatornanéven belül.

hamisprofil_gyongyfulbevalo

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Végül a cég a hozzászólások moderációjával kapcsolatban is új eszközt nyújt minden alkotónak a YouTube Studio szolgáltatásban. A Megjegyzések beállításai közt már nem csak az összes megjegyzés engedélyezésére, tiltására vagy egyesével történő ellenőrzésére lesz lehetőség, hanem az "Esetlegesen nem helyénvaló megjegyzések visszatartása ellenőrzésre" lehetőségre is. Utóbbi esetben a YouTube valamilyen módon, 100 különböző nyelven kiszűri a vélhetően problémás hozzászólásokat. Az ilyen módon visszatartott kommentek mindaddig nem jelennek meg a videó alatt, amíg a moderátor jóvá nem hagyta azokat.

A visszajelzések egyelőre megoszlanak, bár a videósok örülnek az újításoknak, a cég szerintük többet is tehetne ezeknél, például a spamnek jelölt hozzászólások hatékonyabb ellenőrzésével és tiltásával.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.