Szerző: Habók Lilla

2022. március 23. 10:35

Megint vitatják a YouTube kapuőri erejét

Az alternatív bevételi források virágzanak, méghozzá főként a problémás tartalmak körében egy friss tudományos kutatás eredményei szerint.

Eléggé megkérdőjelezhető a YouTube viselkedése a problémás videókkal szemben, ugyanis a tartalmak levétele helyett többnyire inkább csak a platformról származó bevételi lehetőséget veszi el ezektől. A Cornell Tech frissen megjelent tudományos kutatása azonban rávilágít, hogy a demonetizált és kifejezetten káros tartalmak továbbra is elég sok pénzt gyűjthetnek össze, a YouTube-tól érkező támogatástól függetlenül.

A kutatók 136 ezer YouTube csatorna 71 millió, angol nyelvű videóinak adatait vizsgálták meg 2019-ben az elmúlt tíz évre visszamenően. Az adatgyűjtés főleg a videók alatti leírásokban szereplő monetizációs technikákra vonatkozott. Ezek szerint a videók körében általánosan népszerű, "alternatív bevételi források" közé tartozik a PayPal-on, Patreonon és kriptovalutákban érkező támogatás, a termékek árusítása, továbbá a partnerprogramok vagyis az affiliate marketing. A vizsgálatban résztvevő videók 61 százalékában alkalmaztak a tartalomkészítők legalább egyszer valamilyen alternatív pénzgyűjtési formát. Ráadásul a csatorna készítőinek kedve megnőtt a pozitív eredmények után, és még gyakrabban kezdtek videókat közzétenni.

Az említett támogatási formák alkalmazása egyébként egyáltalán nem támadható, csak éppen a pénz nem mindig a legjobb helyre kerül. Mint ahogy a kutatásból kiderült, az említett monetizációs technikák kifejezetten kedveltek a YouTube-tól érkező bevételt már elvesztett, azaz problémásnak nevezhető tartalmak körében. A kutatók jelen tanulmányban a problémás csoportba az alternatív jobboldali (alt-right, alt-lite) és feminizmus ellenes videókat sorolták, amelyeket az adatkészletből 497 csatorna állított elő megállapításuk szerint.

youtube_problemas_csatorna_bevetelek
Problémás videók bevételei Patreonon és kriptovalutában (Forrás: Cornell Tech)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A problémás csatornák 68 százaléka élt már legalább egyszer az alternatív pénzszerzési formával, míg a többi csatorna közül csak 56 százalék. Ráadásul előbbi kategória inden alternatív pénzszerzési módot nagyobb arányban használ, mint más csatornák: Patreont 48 százalék a 28 százalékkal szemben, kriptovalutákat 11 százalék a 2 százalékkal szemben, termékeladást pedig 17 százalék a 11 százalékkal szemben. Méghozzá a bevétel sem elhanyagolható, ahogy az ábrán is látszik. Az ellenőrizhető bevételek közül, Patreonon átlag 5540 dolláros bevételre tettek szert a csatornák, Ethereum vagy Bitcoin címen keresztül pedig átlag 1155 dolláros bevételhez jutottak.

Összességében a felmérésből elég sok minden kiderül a YouTube videók platformon kívüli bevételszerzési módszereiről, és a publikáció felhívja a figyelmet a szolgáltató szabályozási problémáira. A YouTube bevételek letiltása csak a vállalatot védi a hirdetőkkel folytatott tárgyalásokon, de nem védi a felhasználókat. Hihető alternatíva lenne, hogy a "problémás" tartalmak készítői a reklámbevétel letiltása miatt odébbállnak a platformról, de a kutatásból tulajdonképpen ennek ellenkezője látszik. Az alternatív monetizációs technikák új lehetőséget teremtenek minden tartalomkészítőnek, amit a problémás tartalmak alkotói eredményesen kihasználnak, és csak újabb szabályozással lehetne őket letiltani erről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról