:

Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. június 7. 12:16

Apple WWDC: új zárképernyővel vagánykodik az iOS 16

Elrajtolt az Apple éves WWDC fejlesztői konferenciája, ahol a cupertinói vállalat megmutatta kiemelt szoftvereinek legújabb verzióit. A fejlesztői béták már elérhetők, a nyilvános béták jövő hónaptól, majd a stabil kiadások ősszel várhatók. Egy dolgot nem lehetett látni, amiről a pletykák korábban szóltak: új terméket, így továbbra is rejtély marad a realityOS. Jönnek viszont az M2 szuperchippel felszerelt MacBookok.

Az Apple legnépszerűbb operációs rendszere, vagyis az iOS mára hatalmas és sokoldalú platformmá nőtt, így a cégnek egyre nehezebb új dolgokkal meglepnie a felhasználókat. A rendszer felületéhez, az UI-hoz most érkezik egy látványosabb változás, a felhasználók által legtöbbször használt zárképernyő funkció megújult külseje: alulra kerülnek az értesítések, illetve személyre szabhatóbbá válnak a színek, betűtípusok, a háttérkép, valamint a widgetek által megjelenített információk. A Widget Kit segítségével a fejlesztők saját widgeteket is tervezhetnek majd az új zárképernyőre.

API-k terén a Live Activities teszi hatékonyabbá a rendszer értesítéseinek megjelenítését, ami sok értesítés helyett egy folyamatosan frissülő notification formájában ad információt a valós időben frissülő új eseményekről, például arról, hogy merre jár egy rendelt fuvar, vagy egy rendelés, ezzel pedig több hely marad a háttérkép megjelenítésének. Zárképernyőből többet is lehet használni, akár attól függően, hogy épp munkaidőben, vagy szabadidőnkben használjuk a mobilt. A zenelejátszó szintén megjeleníthető lesz a zárképernyőről teljes méretben.

Az iMessage üzenetek terén pár kényelmi funkciót kínál az új szoftver: egyes üzeneteknél visszaállíthatóvá válik az olvasatlan státusz, illetve a kapott fájlok későbbi megtekintését segítő megosztott mappa, ahol időrendben nézhető vissza, milyen videókat vagy dokumentumokat küldtek a beszélgetőtársak. A véletlenül elküldött sorok visszahívhatók, sőt utólag szerkeszthetők lesznek,  fejlettebbé válik az autocorrect, és a diktálás funkción adatvédelmi szempontból erősítenek azzal, hogy a szövegfeldolgozás nem igényel aktív internetkapcsolatot.

00:52
 

Personalize your Lock Screen | Apple

Még több videó

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Teljesen megújul a Home app, ami előtérbe helyezi az Apple okos otthonokkal kapcsolatos ambícióit: a HomeKitre építő, más iparági partnerekkel közösen létrehozott Matter nevű okosotthon-platform megnyitja az utat azelőtt, hogy a különböző gyártók eszközei együttműködjenek.

Az iOS 16 iPhone 8-nál frissebb készülékekre lesz telepíthető, a régebbi készülékek tulajdonosainak le kell mondaniuk a frissítésről.

watchOS 9


Az Apple okosórás rendszerének következő főverziója, a watchOS 9 nem hoz látványos felfordulást, bővül a számlapok választéka, módosul az alkalmazásváltó és a dokk külseje, képessé válik a pitvarfibrilláció figyelésére és különféle gyógyszerbeszedési emlékeztetők jelzésére. Frissül a közkedvelt Fitnesz app, ami a jövőben hatékonyabban méri a futást, már olyan információkat is mutatni fog a gyorsulásmérőnek köszönhetően, mint a lépéshossz és a talajérintés, amivel pontosabban beállíthatóvá válnak az edzések. Az óra bővül továbbá multisport móddal a többféle mozgásformát űzők örömére, és fejlettebbé válik az alváskövetés, a szoftver jobban elkülöníti majd a különböző fázisokat. Az eddig csak Apple Watch-tulajdonosoknak elérhető gyári fitneszapp minden iPhone-ra elérhető lesz.

Ahogy a többi rendszer, az új watchOS is az év második felében érkezik, Apple Watch Series 4 és annál frissebb modellekre, ami mellé feltétel egy iPhone 8 vagy második generációs iPhone SE iOS 16 rendszerrel.

iPadOS 16


Az Apple táblagépekre szánt rendszere még közelebb lép afelé, hogy egy sokoldalú munkaeszközzé váljon, és gördülékenyebb legyen a multitasking – mindez azon felül, hogy az iOS 16 összes új funkcióját is megkapja. A szoftver egy Collaboration nevű funkcióval bővül, ami könnyebbé teszi a különféle dokumentumokkal való közös munkavégzést, megújul a Home app és egy vadi új időjárás alkalmazás is érkezik. Multitasking terén azok tapasztalhatnak majd jelentős ugrást, akik M1 chippel felszerelt iPadet használnak.

Az Apple bejelentette, hogy táblagépre is érkezik a macOS Venturához bejelentett Stage Manager funkció, amivel könnyebben lesznek méretezhetők és kezelhetők az ablakokban futtatott alkalmazások, és állíthatóvá válik a megjelenített tartalom is, külső kijelző esetén szintén adott lesz az appok ablakban futtatásának lehetősége (M1-es modell esetén). Emellé frissített fájlkezelő támogatja a könnyebb navigálást, és használható lesz a Safari jelszókezelője bejelentkezésekhez.

Az iPadOS 16 fejlesztői bétája már elérhető, a nyilvános béta júliusban várható. Futtatásához minimum ötödik generációs iPad, iPad Air 3, iPad Mini 5, vagy valamilyen iPad Pro modell szükséges.

MacBook+M2!


Bár az eseményen elsősorban a szoftveres fejlesztéseken van a hangsúly, az Apple mutatott egy vékonyabb, könnyebb, gyorsabb MacBook Airt, amiben már a cég házon belül fejlesztett, 5 nanométeren gyártott M2 lapkája dolgozik. A 13,6 hüvelykes MacBook Air támogatja a MagSafe technológiával való töltést, és az előző modell előlapi kamerájánál kétszer nagyobb felbontással dolgozó egységet kapott a videóhívásokhoz.

A nyolcmagos CPU-nak köszönhetően az Apple elmondása szerint az M1 chipnél 18 százalékkal jobb teljesítményt ígér az M2 chip, a 16 magos Neural Engine másodpercenként 15,8 billió számítás elvégzésére képes, ami főleg a 8K minőségű videók lejátszásakor jön jól. A processzor egy 10 magos GPU-val karöltve érkezik, amivel 25 százalékkal nő meg a grafikai teljesítmény. Az M2 chipet egy új 13 hüvelykes MacBook Pro is megkapja. Az M2 chippel felszerelt MacBook Air ára 599 990 forintról indul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 00:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.