Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. augusztus 26. 11:23

A Starlinkkel közösködik a T-Mobile

A T-Mobile a Starlink műholdjaival fedné le az Amerikai Egyesült Államok teljes területét, a jövőre fokozatosan induló közös szolgáltatásuk ingyen fog működni a szolgáltató díjcsomagjaiban.

A T-Mobile és a SpaceX bejelentette, hogy a következő évben felbocsátott Starlink műholdak képesek lesznek közvetlenül csatlakozni a távközlési szolgáltató mobiljaihoz a meglévő sávokon. A két cég reméli, hogy ennek eredményeként világszerte bárhol elérhetővé válik a roaming, a műholdak segítségével sikerülhet kiküszöbölni az eddig gyengén lefedett területek hiányosságait. A szolgáltatás a tervek szerint jövőre indul, a T-Mobile legnépszerűbb díjcsomagjai ingyen kínálják majd, míg az alacsonyabb árú előfizetések esetében plusz díjjal lehet használni.

A partnerséget Elon Musk és a T-Mobile vezér Mike Sievert jelentették be az űrvállalat texasi bázisán. Sievert elmondása szerint a megoldás arra hasonlít, mintha egy nagy cellatornyot emelnének az égbe, a készülékek lényegében a már meglévő, ipari szabványoknak megfelelő kommunikációs protokollokat fogják használni, a műholdak pedig egy speciális antennát kapnak a jelek felerősítésére. Bár mindkét vezető hangsúlyozta az üzlet fontosságát, valójában nem példa nélküli ötletről van szó: a Lynk tavaly a (még jelenleg is) tesztüzemben lévő műholdjaival lényegében ugyanezt a szolgáltatást demonstrálta sürgősségi hívások indításához.

lynk

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Charles Miller, a Lynk alapítója üdvözítette a bejelentést, szerinte szerencsés, hogy a szolgáltatás létjogosultságát Musk is felismerte, hozzátéve, hogy nekik már szabadalmaik és a szükséges hatósági engedélyeik is megvannak. Az viszont kétségtelen, hogy a Starlink eddig meghatározóbb jelenlétet épített ki, így elméletileg nagyobb sávszélességű kapcsolatra is ad lehetőséget – bár ezt egyelőre még éles helyzetben nem demonstrálták, így csak teoretikusan lehet beszélni róla.

A Starlink-T-Mobile közösködés kezdetben csak szöveges üzenetek küldésére ad lehetőséget, esetleg üzenetküldő appokat támogat, később jöhet szóba több formátum továbbítása. Sievert kiemelte, hogy ezen a téren további partnerekkel való együttműködésre lesz szükségük a technikai nehézségek miatt, problémát jelenthet többek közt az üzenetek küldésében és fogadásában tapasztalható jelentős, akár fél órányi késés. Musk elmondása szerint azonban később adott lesz a valós idejű üzenetküldés mellett a hanghívás lehetősége is, illetve hangsúlyozta annak előnyét, hogy a természeti katasztrófák nem fognak kiesést okozni, lévén a műholdak nem sérülhetnek meg akkora eséllyel, mint a cellatornyok a földön.

A szolgáltatás eleinte csak a T-Mobile saját licencelt spektrumával fog működni, de később szóba jöhetnek más országok szolgáltatóival való együttműködések, főleg hogy Musk a megoldással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy világszerte szeretné alkalmazni. Ahogy Sievert megjegyezte: a még egyelőre kidolgozás alatt álló termék működésének részleteiről a következő hónapokban osztanak meg további részleteket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról