Szerző: Koi Tamás

2021. december 30. 13:48

Musk tagadja, hogy a műholdjai teleszemetelnék a világűrt

A héten visszautasította Elon Musk azokat a vádakat, melyek azt állítják, hogy a milliárdos műholdas kommunikációs hálózata gyakorlatilag a teljes földkörüli pályát lestoppolja magának.

Szokatlanul feszültté vált helyzettel volt kénytelen szembenézni a héten Elon Musk milliárdos saját, műholdas kommunikációs projektje, a Starlink kapcsán. A jelenleg mintegy 1900 műholdból álló kommunikációs hálózat működését egyre több irányból éri bírálat, most éppen Kína szólalt fel, amiért idén két esetben is vészhelyzeti protokollt kellett életbe léptetni egy-egy, a Kínai Űrállomáshoz közel került Starlink műhold miatt.

musk_starlink

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Musk a Financial Timesnak adott interjújában reagálva kifejtette, a földkörüli orbitális pályán több tízmilliárd műholdnak is lenne kényelmesen hely, ezért nem érti, hogy tulajdonában lévő néhány ezer kommunikációs műhold miért zavar annyira egyeseket.

A Starlink projektet az utóbbi időszakban Kína mellett az Európai Űrügynökség is bírálta, melynek vezetője, Josef Aschbacher közölte, a Starlink műholdak túlburjánzása egyértelműen csökkenti a potenciális versenytársak mozgásterét az orbitális pályán.

NÉHÁNY EZER MŰHOLD NEM OSZT, NEM SZOROZ, SEMMI AZ EGÉSZ, OLYAN, MINTHA NÉHÁNY EZER AUTÓRÓL BESZÉLNÉNK A FÖLDFELSZÍNEN

-szögezte le a bírálat kapcsán Musk, aki a következő években több ezer új műholddal kívánja bővíteni a Starlink flottáját.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról