:

Szerző: Koi Tamás

2022. augusztus 23. 09:12

Mostantól MacBookok is javíthatók otthon

Ígéretének megfelelően egyes MacBook típusokra is kiterjesztette az otthoni javítási programját az Apple, melynek köszönhetően a felhasználók eredeti alkatrészek, illetve megfelelő szerszámok és szerelési dokumentációk birtokában hozzáfoghatnak a készülékek javításának.

Immár egyes MacBook számítógépek otthoni szervizelését is engedélyezi az Apple, melyet az elmúlt években számos támadás ért az általa forgalmazott eszközök - főleg a garancián túli - nehézkes javítása miatt. A cupertinói cég a kritikákra válaszul idén egyes iPhone modelleknél tette elérhetővé elsőként a házibarkács-javítást, most pedig tavaszi ígéretének megfelelően kiterjesztette a programot a MacBookokra is.

Az Apple otthoni javítási programja egyelőre az Egyesült Államokban élők számára érhető el, ám a cég ígérete szerint még idén megjelenhet a rendszer Európában is. A programba jelenleg kizárólag az M1 processzorral szerelt MacBook Air és Pro modellek vonhatók be - akárcsak az iPhone-ok esetében, úgy itt is az eredeti alkatrészek mellett a szervizeléshez szükséges szerszámokat, dokumentációkat is a fogyasztó rendelkezésére bocsátja az Apple.

mac_repair

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cég ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az elektronikai termékek javításában kevésbé jártas felhasználók számára továbbra is az a legbiztosabb megoldás, ha felkeresnek egy hivatalos Apple javítóközpontot. Ilyenből egyébként globálisan mintegy ötezer üzemel, melyekben csaknem százezer képzett szakember végzi az ügyfelek által leadott készülékek javítását.

Ez egyébként az iPhone-ok házilagos javításával szerzett eddigi tapasztalatok alapján finoman szólva erősen megfontolandó javaslat. A programot az indulása óta azzal bírálják ugyanis, hogy az Apple valójában csak alibiként hozta létre a rendszert, még egy alapvetően könnyűnek hangzó akkumulátorcsere is elképesztő bonyolultságú folyamat, illetve a szükséges szerszámok bérlésével együtt valóságos logisztikai rémálom.

Az Apple egyébként nem az egyetlen, mely hasonló programot indított. A mobilpiacot vezető Samsung éppen augusztus elején vezette be az otthoni javítási lehetőséget, bizonyos típusú készülékek (Galaxy S20/S21, Tab S7+) egyes alkatrészeire vonatkozóan.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:01

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.