Szerző: Koi Tamás

2022. június 14. 09:32

MI tisztítja meg a Teams hívások hangját

Aki az elmúlt néhány évben részt vett már bármilyen videokonferencián, az bizonyára tapasztalta, hogy a legritkább esetben fordul elő, hogy legalább egy résztvevőnél hangproblémák adódjanak, melyből kifolyólag alig lehet érteni a beszélőt. A Microsoft új, MI-alapú megoldása a Teams konferenciák hangminőségét javíthatja drasztikus mértékben.

Új, a videokonferenciák hangsávjainak minőségét javító technológiát vezet be a Teams kollaborációs platformon a Microsoft. A mesterséges intelligencia által végzett hanganalízisen és hangkorrekción alapuló eljárás elméletileg azoknál a klienseknél is eltünteti a hívásokat zavaró visszhangot, illetve egyéb zörejeket, zajokat, akik nem rendelkeznek zajszűrő és visszhangcsillapító mikrofonnal.

A The Verge beszámolója szerint a Microsoft hónapok óta teszteli belsős körökben az új zajcsökkentő algoritmust, melyet 30 ezer órányi rögzített beszéddel tanítottak fel, több ezer kliens eszköz és Teams-felhasználó segítségével. A tanulási folyamat során a rendszer emellett százezer szobát és tárgyalót szimulált, mivel a rögzített beszéd hangminőségét tekintve a környezetnek különösen jelentős szerepe van.

01:40
 

AI based audio quality features improve quality of Teams meeting and calls

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A fejlesztések egyik fontos velejárója, hogy mostantól könnyebben egymás szavába vághatnak a videokonferenciában részt vevők, hiszen a rendszer képes teljes mértékben kiszűrni a korábbiakban ilyen esetekben keletkező zavaró visszhangot.

Fontos szempont, hogy a feldolgozás és a zajszűrés kliensoldalon történik, ami egyrészt költségkímélőbb, mintha a jelfeldolgozás a felhőbe kerülne, egyben azt is biztosítva, hogy a technológia minél szélesebb kör számára a lehető leghamarabb rendelkezésre álljon.

A mesterséges intelligenciára épülő zaj- és visszhangszűrő mostantól elérhető a Teams-felhasználók számára. Az új zajszűrő algoritmus használatához szükséges lehet a kliensszoftver frissítése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról