:

Szerző: Koi Tamás

2022. június 10. 13:40

Leng a kasza a Meta hardveres projektjei körében

Ahogy az ilyenkor általában lenni szokott, több projekt átütemezésével, illetve elkaszálásával is jár, hogy a Meta hardverfejlesztésekért felelős részlegének büdzséjét jelentősen megvágják.

Nem egészen egy hónappal ezelőtt látott napvilágot az a dolgozóknak küldött belső levél, melyben a Meta műszaki igazgatója, Andrew Boswhorth előrevetítette, hogy a cégnél számos hardveres fejlesztési projektet jegelni fognak a jövőben, míg mások a süllyesztőbe kerülhetnek, miután azok finanszírozását a "jelenlegi helyzetben" nem tudja megengedni magának a társaság. 

Most már az is jól látszik, hogy mely projekteket érinthet a Reality Labs részleg költségeinek megvágása a Meta-nál, így a The Information tudósítása szerint immár biztossá vált, hogy a cég első generációs kiterjesztett valóság szemüvege, az Orion kódnevű eszköz kizárólag a Meta platformjára fejlesztők számára lesz majd elérhető, kereskedelmi forgalomba soha nem kerül majd.

fb_orion

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az AR-szemüveget legalább három éve fejleszti a Meta hardveres divíziója, és az eredeti tervek szerint 2024-ben vált volna piacképessé, ám a tágabb közönséghez csak az eszköz második generációs változata (Artemis) juthat majd el akár évekkel később.

A Meta-nál emellett a kiszivárgott információk szerint úgy dönthettek, hogy teljesen elkaszálják a cég saját okosóra-projektjét, mely szintén évekig tartó munka eredményeit kukázza, legalábbis abból kiindulva, hogy hány éve jelentek meg az első pletykák arról, hogy saját okosórát kíván piacra dobni a Facebook.

A cég első okosórája egyébként több szempontból kuriózumnak számított volna, így a koncepció szerint az egész óratestet könnyen ki lehetett volna venni a szíjból, többek közt ezért is került a tervekben a számlapra és a hátlapra is egy-egy kamera. A hátlapi kamera megvalósítása viszont a rendelkezésre álló technológiával megoldhatatlan mérnöki kihívásnak tűnt, pláne mivel az új eszközbe elektromiográfiára, azaz az izomrostok elektromos tevékenységét figyelő, masszív szenzort is terveztek, az óra így AR és VR környezetekben beviteli eszközként funkcionált volna.

A fentieken túl az is eldőlt, hogy a Portal nevű videochat-eszköz, okosképernyő sem kerül lakossági forgalomba, azt csak az üzleti ügyfelek vásárolhatják majd meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.