Szerző: Koi Tamás

2021. február 15. 09:27

Saját okosórán dolgozhat a Facebook

Külföldi lapértesülések szerint okosórát dobna piacra jövőre a Facebook, melynek hardvergyártó ambíciói régóta ismertek, ám eddig javarészt AR és VR eszközökkel kísérletezett a cég.

Tovább erősítené hardverportfólióját a Facebook, a világ közösségi szolgáltatását működtető cég jövőre egy saját fejlesztésű okosórát tervez piacra dobni - állítja a The Information. Az órával természetesen elsősorban üzeneteket lehetne küldeni és fogadni, ugyanakkor más okosórákhoz hasonlóan az eszköz fitnesszfunkciókat is ellátna.

A pletykák szerint az okosóra valamilyen Android-változatot futtatna (nem egyértelmű, hogy ez a Wear OS lenne-e), de a cég már javában fejleszti saját operációs rendszerét, melyet később többek közt az ilyen eszközökre szánna.

A lap informátorától úgy értesült, hogy a Facebook okosórája képes lesz mobilhálózati kapcsolatra, vagyis kvázi önálló működésre, azaz használatához nem lesz szükség okostelefonra, a mobilkapcsolaton keresztül a telefonálás és az üzenetküldés egyaránt működik majd - akárcsak a rivális termékeknél. A Facebook az új termékvonallal jelenleg jellemzően két nagy gyártó, az Apple és a Huawei által dominált területre próbál beférkőzni - mindkét cég kínálatában megtalálható olyan modell, mely mobilhálózaton keresztül direkt kommunikációra képes.

smartwatch_bike

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Facebook eddig jellemzően nem táplált erős hardvergyártói ambíciókat, bár nem titok, hogy egyes hardveres projekteken több ezren dolgoznak a cégnél. A vállalat Oculus és Portal divízióinál jelenleg mintegy hatezren dolgoznak, elsősorban AR és VR projekteken, illetve más viselhető eszközökön, elsősorban okosszemüvegeken, melyeket egy tavalyi bejelentés szerint a Ray-Bannel közösen tervez a cég.

A vállalat az említett eseményen egy csuklón viselhető kontrollert rendereit is felvillantotta, amely elektromiográfiára vagy röviden EMG-re épít, azaz a különböző izomrostok elektromos tevékenységét monitorozza és annak alapján tesz lehetővé nagy pontosságú vezérlést kézmozdulatokkal - ez utóbbi terméket ugyanakkor egyelőre nem tervezi piacra dobni a cég.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról