Szerző: Koi Tamás

2022. május 12. 10:06

Hátba vágta a valóság a Meta-t

Bár továbbra is eltökélt a virtuális univerzum létrehozásában, egy fokozattal visszakapcsolja a tempót a Meta a metaverzumhoz kapcsolódó számos projekt fejlesztése terén.

Az eddigi tervek ismeretében meglehetősen drasztikus lépésre szánta el magát a Meta menedzsmentje a virtuális világot építő Reality Labs divízióban zajló munkálatokat, projekteket illetően. A részleg dolgozóival a hét elején közölték, hogy bizonyos projekteket kénytelen jegelni vagy akár teljesen elkaszálni a vállalat, mivel azok finanszírozását a "jelenlegi helyzetben" nem tudja megengedni magának a Meta. 

A társaság műszaki igazgatója, Andrew Bosworth a Reuters értesülései szerint több részletet egyelőre nem közölt a dolgozókkal, a különböző projektekkel kapcsolatos döntésekről azonban egy héten belül tájékoztatást adhat a cégvezetés. A Meta szóvivője megerősítette az ügynökség értesüléseit, ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a munka átszervezése nem jár majd elbocsátásokkal.

zuck_meta

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

A lépés szükségszerűsége az elmúlt negyedévek meglehetősen gyenge pénzügyi teljesítményéből következik - a Meta első embere, Mark Zuckerberg a legutóbbi beszámoló közzététele során áprilisban kijelentette, a cég a lassuló ügyfélszám-növekedés és más, kedvezőtlen hatások miatt idén visszafogja kiadásait, melyet a korábbi 90-95 milliárd dolláros helyett a 87-92 milliárdos sávban próbálnak tartani. 

A Facebook korábbi hardveres üzletágából kinőtt Reality Labs-ot érintő költségcsökkentés látszólag komoly érvágás a cég számára, mely tavaly ősz óta emelte ki a metaverzum-projektet, ebben látva jövőbeni a növekedés egyik legnagyobb lehetőségét. 

A részleghez csak tavaly 13 ezer, idén az első negyedévben pedig 6000 új munkavállaló csatlakozott, ugyanakkor éppen a héten derült ki, hogy létszámstopot hirdetett a területen a cég, vagyis a humánerőforrás jó darabig változatlan szinten marad.

A Realty Labs eközben óriási veszteségeket termel, jóllehet Zuckerberg korábbi nyilatkozataival utalt rá, hogy ezzel a kezdetektől fogva számoltak a cégnél: a részleg tavaly több mint tízmilliárd dolláros, az idei első negyedévben pedig hárommilliárd dolláros mínuszt termelt az anyacégnek.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról